Konečně. Měsíc po volbách je koalice v Ústeckém kraji na stole. Vládnout budou komunisti se sociálními demokraty a koalicí SPD-SPO. Hejtmanem by měl zůstat třiašedesátiletý Oldřich Bubeníček. K dojednání trojkoalice dal v pondělí souhlas krajský výbor komunistů, který se sešel v Mostě.

NEZAPOMNĚLI NA KRITIKU OD LÍDRA ANO

„Převážily hlasy pro trojkoalici se sociální demokracií a SPD-SPO. Více totiž známe budoucí zastupitele z těchto stran. V hnutí ANO jsou pro nás neznámé osobnosti a nemohli jsme také opomenout kritiku naší špatné práce od lídra ANO, který ještě po volbách připomněl, že v kraji byly čtyři roky stagnace a teprve teď se začne pracovat, což si myslím, že není pravda," uvedl Oldřich Bubeníček.

V jedenáctičlenné radě si většinu ponechají komunisté. Obsadí šest křesel. Čtyři místa budou patřit sociálním demokratům, jedno zástupcům SPD-SPO.

„Jsou tak dohodnuti," řekl Bubeníček. Na otázku, zda zůstane v čele kraje, nedal jasnou odpověď. „Pokud budu zvolen," usmál se.

Statutárním zástupcem hejtmana by měl být současný radní pro sociální oblast Martin Klika z ČSSD. Jména nových radních komunisté ještě neprobírali. K velkým změnám by ale nemělo dojít. V radě už ale nebude Petr Vomáčka z KSČM. Strany teď začnou pracovat na koaliční smlouvě. Komunisté by ji chtěli schválit příští pondělí.

„Od kolegů z ČSSD a koalice SPD-SPO jsme měli nabídku od 17. října na hejtmana a dalších pět členů rady s tím, že oni si rozdělí dalších pět postů. S hnutím ANO jsme jednali naposledy v pátek, těsně před jednáním jsem od pana Richtera (krajský předseda hnutí ANO, pozn.) dostal nabídku na hejtmana a pět radních. Byla to naprosto nová informace, dlouho jsme diskutovali," uvedl Bubeníček. ANO ale komunisty nepřesvědčilo.

Lídr koalice SPD a SPO Petr Šmíd, která bude mít v krajském zastupitelstvu pět členů a post jednoho radního, je s rozhodnutím krajského výboru komunistů spokojený.

„Myslím, že je to výsledek všech setkání, která se zástupci zúčastněných stran od ukončení voleb proběhla. Podle mě je to správné rozhodnutí," řekl Petr Šmíd, který se stane radním pro školství.

„Je to určité východisko z té situace, která tady je. Těšíme se na spolupráci a na nějakou smysluplnou práci, která by měla brzy začít. Vnímám to jako realitu, žádné šampaňské nebouchlo," řekl lídr sociálních demokratů Jaroslav Foldyna.

V radě bude ČSSD mít celkem čtyři zástupce. Jedním z nich bude i dosavadní radní Martin Klika. Neuvolněným náměstkem hejtmana by se měl stát právě Jaroslav Foldyna.

„Pokud budu v radě figurovat, tak jako neuvolněný člen pro spolupráci s vládou a s orgány jako je například CzechInvest a CzechTourism," potvrdil Foldyna s tím, že o jménech dalších radních rozhodne tento týden krajský výbor ČSSD.

POLITOLOG: MEDVĚDÍ SLUŽBA ANDREJE BABIŠE  

„Koalice vznikla s bezděčnou pomocí předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten komunistům sice nabídl hejtmana, ale s tím, že vládnout bude ANO. To bylo pro KSČM nepřijatelné. Proto si zvolila spolupráci s demokratičtějšími partnery," okomentoval politolog Daniel Kroupa, který působí na ústecké univerzitě UJEP.

V krajském zastupitelstvu bude trojkoalice vládnout jen těsnou většinou. Z 55 hlasů jich bude mít 28. „Koalice bude sice křehká, ale je výhodnější než ostatní možné varianty. Zda se podaří udržet loajalitu zastupitelů, je otázkou. Ale vzpomeňme si, že i vlády České republiky vládly s křehkou většinou," připomněl Daniel Kroupa.

ANO vyhrálo volby v devíti krajích, hejtmana ale bude mít jen v pěti. Ústecký kraj se tak zařadil po bok Královéhradeckého, Pardubického a Plzeňského kraje.

Krajský lídr hnutí ANO Petr Urbánek a dalších devatenáct zvolených kandidátů z hnutí skončí v opozici.

„Beru to sportovně, my jsme toto rozhodnutí tak trochu očekávali, takže to pro nás není nic dramatického. Zklamání není pro mne jako pro politika až tak osobní, jako je to zklamání pro mě jako pro občana. A to z toho důvodu, že vím, jakým způsobem fungovala tato koalice v obdobném složení už v minulosti. Obávám se, že bude pokračovat stagnování našeho kraje, kterého jsme byly svědky v minulých čtyřech letech. My jsme plánovali nastartovat rozvoj regionu a řešit zásadní problémy, které lidi pálí. Mám obavu, že tato koalice nebude schopná region posunout dopředu," uvedl Urbánek.

Krajský předseda hnutí ANO Jan Richter počítal s opozicí už minulý týden. Ač se zástupci ANO sešli s komunisty ještě v pátek, ke spolupráci je nepřesvědčili. „Jen mě mrzí, že jsme voličům něco slibovali. Doufám, že náš volební program budeme moci naplnit, i když budeme v opozici," podotkl Richter.

POSLEDNÍ SLOVO BUDE MÍT SOUD

Platnost voleb musí ještě do tohoto čtvrtku definitivně potvrdit krajský soud v Ústí nad Labem. Minulý týden zamítl pět stížností odvolaných kandidátů Severočechů, na stole mu ale leží ještě jedna. Podal ji rumburský aktivista Miloslav Čapík.

„Také napadá rozhodnutí vyškrtnutí kandidátky Severočechů.cz," uvedla mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová. 

Pokud soud zamítne i poslední návrh, hejtman okamžitě svolá ustavující zasedání zastupitelstva. „Byl bych rád, kdyby proběhlo 21. listopadu, protože 23. listopadu do kraje přijede prezident republiky a bylo by dobré, kdyby se s ním setkali už zastupitelé, kteří složili slib zastupitele," dodal Bubeníček.