S rouškou přes pokladnu a šatnu až k bazénu, stejně tak do Mokrého baru. Přecházení mezi plaveckým a dětským světem nebude možné. Venkovní slunění pro návštěvníky bazénové části zatím zůstane zavřené. S takovými podmínkami přivítá Aquacentrum v Teplicích po dvouměsíční pauze v pondělí odpoledne první návštěvníky. V úterý pak otevře botanická zahrada. Teplická galerie Zahradní dům zahájí provoz pro veřejnost ve středu 27. května.

Aquacentrum se otevře ve 13 hodin. „Za ty dva měsíce máme velké ztráty na tržbách, ale nedá se nic dělat. Snažili jsme po dobu uzavření minimalizovat provoz, především v bazénové části,“ uvedl ředitel Michael Paraska. Bez vody byl rekreační bazén, plavecký musel zůstat napuštěný. „Je to nová přístavba, takže bazén musel být po celou dobu zatížený vodou v rámci záruky, i když jsme měli zavřeno. Rekreační jsme napouštěli před víkendem,“ sdělil Paraska.

Teplice - Liberec 2:0.
Hejkal nechápal. Nesměl do kabiny! Od pondělí se fotbalu uleví

Návštěvníci se budou muset po areálu pohybovat v rouškách. Zejména při příchodu přes pokladnu do šaten. „Sundat si ji mohou ve sprchách, ale pak při průchodu prostorem do bazénové části ji opět musí mít. Na plavání ji mohou sundat, ale mimo něj bez ní být nemohou,“ informoval ředitel. Podle něj v rouškách musejí být i plavčíci. Oba bazény, plavecký i rekreační v dětském světě, budou fungovat odděleně. Důvodem jsou kapacitní možnosti. „Plavecký máme v rámci současných opatření nastavený kapacitně pro 20 lidí, v rekreační části areálu může být 120 lidí,“ vypočetl Paraska. Venkovní slunění pro návštěvníky bazénů začne fungovat od června. Už nyní je ale možné si jít ven bočním vchodem zahrát minigolf nebo stolní tenis. 

V úterý se po více než dvouměsíční pauze veřejnosti otevře i teplická botanická zahrada. Návštěvníci se mohou kromě rozkvetlých expozic těšit na nový odbavovací systém za přibližně 300 tisíc korun. „Každý návštěvník při vstupu obdrží designovou vstupenku, kterou si může nechat třeba na památku,“ těší se na otevření ředitel areálu Petr Šíla.

Pro návštěvníky přidal ještě další novinku. Zahrada prodloužila v letních měsících otevírací dobu. Nově bude otevřena v období červen-srpen až do 19 hodin.

Instalace sochy sv. Jakuba u kostela v Mrzlicích.
FOTO: Požehnali soše sv. Jakuba. Dílo muselo kdysi ustoupit silnici

Návštěvníky mají lákat především současné květy. V části nazvané Mexiko například najdete celou sbírku šalvějí, mezi kterými vyniká šalvěj malolistá. „Zaujme na první pohled krásnými dvoubarevnými květy. Rozemnete-li list, ucítíte silnou mentolovou vůni, kterou někteří lidé vnímají spíše jako vůni černého rybízu, pro kterou má v Mexiku lidové jméno Mirto de Montes“,“ sdělil botanik z teplického areálu Jiří R. Haager. I v zahradě, která je svého druhu jediná v Ústeckém kraji, budou muset návštěvníci dodržovat hygienická opatření včetně nošení roušek.

Do života se v Teplicích tento týden po koronavirové pauze zapojí i galerie Zahradní dům. Podle informací Radky Růžičkové, která má na magistrátu na starosti kulturu, zahájí galerie provoz pro veřejnost ve středu 27. května v 18 hodin vernisáží předního českého grafika Vladimíra Suchánka.

V provozu už je třeba Regionální muzeum Teplice, kde nuceného uzavření využili ke generálnímu úklidu. „Přijďte si prohlédnout nově uklizené zámecké pokoje. Expozice na teplickém zámku jsou otevřené celoročně denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Prohlídky s průvodcem začínají každou celou hodinu, mimo pauzy na oběd ve 12 hodin,“ láká muzeu na svém facebookovém profilu.

Šárka Hodslavská pracuje jako  výživová poradkyně Centra sportovní ortopedie a medicíny v Teplicích.
I výživová poradkyně Šárka Hodslavská jedla v mládí nezdravě