Už nejen nepořádkem v šanovském parku, divokými jízdami malých cyklistů a ruchem až do večerních hodin dráždí arabští klienti lázní některé Tepličany. V posledních týdnech je pobouřilo i několik případů, kdy si arabské děti udělaly horolezeckou stěnu z pomníku Julia Payera.

Fotografie, na kterých malí Arabové šplhají k hlavě teplického rodáka, zahltily Facebook. A lidé to komentují. „Tak ti nevím, co by na to říkal Julius Payer. Před chvílí na pomníku jezdili závody na bruslích a teď horolezectví,“ napsal Jakub Doušan. „Je vidět, jak dokážou ocenit naši architekturu,“ připojila se s komentářem Eva Fetrlová.

K incidentům opakovaně vyjížděli strážníci, kteří mají kameru přímo u pomníku instalovaného v parku loni v prosinci. „Když jsme ale přijeli na místo, tak už tam nikdo nelezl,“ sdělil ředitel městské policie Michal Chrdle. Podle něj nevadí, pokud na spodní části pomníku někdo sedí, horolezecké výkony jsou ale nepřípustné. „Jde však o ojedinělé případy,“ dodal Chrdle.

Ulice Duchcovská, Teplice
V Teplicích končí některé uzavírky a omezení provozu

Aby bylo místo připomínající odkaz významného teplického rodáka pro odpočinek a setkávání lidí, to si přál i autor díla Jan Koblasa. Potvrzuje to náměstkyně primátora Radka Růžičková.

„Proto tam jsou také stupínky, na kterých se může sedět. Ale aby si z toho děti dělaly atrakci, to už nechceme,“ sdělila s tím, že město už situaci řešilo s místními zástupci arabské komunity, aby lázeňské hosty poučili. Radnice také uvažuje o doplňkových cedulkách, které by lezení po pomníku zakazovaly. „Mysleli jsme, že to je logické, ale jak vidno, evidentně není,“ dodala Růžičková.

Někteří lidé označují chování dětí za zneuctění pietního místa. Až tak kriticky to však nevidí Martin Ryba ze Společnosti přátel Julia Payera. „Julda také jako dítě lezl po skále za svým rodným domem,“ reaguje s tím, že poškození monumentu právě od horolezeckých výkonů by mu ale už vadilo.

Pomník Julia Payera zdobí Šanovský park.
FOTO: Julius Payer už vzhlíží z podstavce v Šanovském parku

Pomník nechalo loni vybudovat město Teplice. Původními iniciátory byli zástupci opozice. Tak dlouho poukazovali na to, že by významný teplický rodák měl mít ve svém městě nějaký odkaz, až tuto myšlenku nakonec vzalo za své vedení radnice. Ve společném zájmu pak vznikla na podstavci bronzová osmdesáticentimetrová busta, která je dílem světoznámého sochaře Jana Koblasy.

„Za pietní místo jsem rád. Pro pojmenování jednoho z parků v Teplicích podle Payera v zastupitelstvu vůle nebyla, tak se do zdárného konce podařilo dotáhnout alespoň pomník,“ prohlásil loni v prosinci při odhalení uměleckého díla představitel opozičního sdružení Volba PRO! Teplice Jakub Mráček.

Příznivci rodáka ze Šanova chtějí nadcházející neděli odpoledne uspořádat v parku oslavný happening u příležitosti nedožitých 177. narozenin. Připomenout má odkaz Payera coby světoznámého geografa, alpinisty, polárního badatele, objevitele Země Františka Josefa a také malíře.

Julius Payer
Stali jsme se bezmocnou hračkou ledové masy, píše polárník Julius Payer