Areál bývalého uprchlického tábora je od konce minulého roku prázdný a pustne. Dřív tam byl domov pro seniory s názvem Domov na kopci, který byl spíš ubytovnou pro sociálně slabé a často duševně nemocné lidi. Vedení okolních obcí mnohokrát upozorňovalo na to, že lidé tam žili v nevyhovujících podmínkách. Areál byl bez dodávek plynu, problémy byly i se zásobováním vodou.

Ústecký kraj nechal posledních asi 40 lidí na podzim 2014 přestěhovat do zařízeních po celé zemi. Domov na kopci je v konkurzu a dluží miliony korun.

Podnikatelka Lucie Zocherová koupila areál od státu v roce 2010 přibližně za osm milionů korun. Od té doby se v areálu vystřídalo několik nájemců. Nejvíce vidět a slyšet byl Pavel Fousek, který také pozemek pronajal na začátku srpna milovníkům techna. Ti původně ohlásili akci pro 400 lidí, nakonec jich přijelo na 4000! Někteří lidé si stěžovali na hluk a nepořádek. Problémy v dopravě řešila policie, jinak nezasahovala. Obce se musely podílet na úklidu škarp podél silnice, kde tanečníci stanovali. Starostka Syslová se obává, že to nebyla poslední technoparty, která v areálu byla.

Areál Červený Újezd

„Bohužel máme informace, že pan Fousek udělal celou tuto akci natruc nám obcím, které často upozorňovaly na to, že lidé v Domově na kopci nežili v ideálních podmínkách a že tam strádali. Lidé už tam nežijí, což je dobře, ale dalšímu technu asi nebudeme umět zabránit. Česká legislativa je v tomto nedokonalá," nechala se slyšet Syslová.

Redakce se snažila Pavla Fouska včera kontaktovat. Jeho mobilní telefon byl ale nedostupný.

Víte, že? Uprchlický tábor byl otevřen roku 1990 v areálu bývalých kasáren, které využívala Československá lidová armáda a pak Rudá armáda. Bývalo zde až 800 běženců. V roce 2006 byla činnost střediska ukončena. V lednu roku 2010 pak prodal stát areál zhruba za osm milionů korun.