Schůzky se účastnili představitelé okolních obcích. Právě je už dříve jímala hrůza z toho, že by nový majitel do areálu sestěhoval sociálně slabé z jiných míst kraje. Majitelka, která si nepřála zveřejnit své jméno to kategoricky odmítla. „Nic takového v plánu nemáme. Do budoucna bychom zde chtěli zřídit i dům s pečovatelskou službou.“

Představitelům okolních obcí a měst se ulevilo.

„Umístění stovky sociálně slabých, problémových a obtížně přizpůsobivých občanů by se nám nelíbilo,“ řekla starostka Hrobčic Jana Syslová. Právě v Hrobčicích, pod které spadá Červený Újezd, vznikla před časem petice, v níž se lidé bouřili proti možnému přílivu nepřizpůsobivých lidí do domů v areálu někdejšího utečeneckého tábora. Činnost utečeneckého střediska byla ukončena v roce 2006

„Jsme rádi, že utečence nevystřídají nepřizpůsobiví,“ nechala se slyšet starostka Syslová.

Areál je obrovský. Jsou v něm čtyři větší domy a řada menších staveb. Má i svoji čističku.

„K ubytování klientů, kterých by mohlo být časem asi 160, budeme využívat dvě budovy. Jedna z nich se už zabydluje. Probíhají drobné úpravy. Zbytek budov a hal nabídneme k pronájmu,“ sdělil ředitel OS Soltán Karel Műller .

Domov se zvláštním režimem je nestátním zařízením. Jeden den tam přijde zhruba na 300 korun. Soltán zaměstná v první fázi asi 20 lidí. Mezi nimi budou kuchařky, zdravotní sestry i údržbáři. „Pohovory probíhají. Vybírám si podle zkušeností, kvalifikace a vzdělání. Šanci mají i lidé z okolních obcí,“ pronesl Karel Műller, který dříve působil i jako ředitel chomutovské nemocnice.

Občanské sdružení Soltán chce areál tzv. otevřít. „Rád bych zde viděl třeba i nízkoprahové centrum. Až se areál zabydlí, tak zde může být malý obchůdek s potravinami. Máme zájemce na provozování kadeřnictví či masáže,“ uvedl ředitel OS Soltán Karel Műller.

V areálu budou pobývat lidé například s duševními chorobami, Alzheimerovou chorobou či stařeckou demencí.

Uprchlický tábor byl otevřen roku 1990 v areálu bývalých kasáren, které využívala Československá lidová armáda a pak Rudá armáda. Bývalo zde až 800 běženců z Čečenska, Gruzie a mnoha dalších zemí. V roce 2006 byla činnost střediska ukončena, v říjnu 2007 bylo prohlášeno za nepotřebné. V lednu 2010 pak po zdlouhavém výběrovém řízení prodal stát celý areál. Nový vlastník si vzal na nemovitost úvěr. Podle našich informací za něj zaplatil do deseti milionů korun.(kos)