Celkem 48 seniorů z autobusu zapadlého v závěji na uzavřené silnici od přehrady Fláje k Moldavě evakuovali v sobotu až do půlnoci členové Horské služby. Informoval o tom Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Kolem šesté hodiny večer se na Horskou službu obrátila policie s tím, že na komunikaci je autobus s dvaceti lidmi. „Jakmile jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že osob k evakuaci je mnohem víc. Autobus byl plný seniorů na výletě a dva z nich měli vzhledem k věku po nehodě mírné zdravotní problémy,“ uvedl Mach. Záchranáři podle něj nejdříve ošetřili turisty s komplikacemi a pak zahájili evakuaci všech lidí k místům, kam mohl dojet automobil.

Řidiči museli úsek u muzea objíždět kvůli stavbě přemostění silnice Most - Mariánské Radčice, která má skončit v roce 2021.
Na vjezd do Mostu u muzea už řidiči můžou. Ne nadlouho

„Na sněžném skútru a terénní čtyřkolce jsme seniory postupně sváželi k autu. V něm je pak s námi skvěle sehraní policisté transportovali do hotelu na Klínech, kde si mohli výletníci odpočinout. Teprve krátce před půlnocí jsme byli s evakuací hotovi,“ popsal zásah Mach. Obě zdravotní komplikace si nevyžádaly ošetření v nemocnici. Podle Macha je v zimních měsících silnice neudržovaná a pro provoz uzavřená, ale řidiče autobusu na ni dovedla navigace.

„Satelitní navigace zřejmě nemají v programu zimní uzavírky. Jen za uplynulý týden jsme na té samé silnici řešili pět zapadlých osobních automobilů. Řidiči si zřejmě vůbec nevšímají varovných značek,“ komentoval noční akci Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory, který poděkoval příslušníkům Policie ČR za vydatnou pomoc a výtečnou spolupráci.

Ilustrační foto.
Zahřejte je. V Mostě spustili sbírku oblečení pro bezdomovce

Silnice na Moldavu z Klínů je pokrytá souvislou, zhruba 25 centimetrů silnou vrstvou velmi tvrdého a zledovatělého sněhu. K tomu bezpečnou jízdu znemožňují místy až 1,5 metrů vysoké jazyky navátého sněhu.