Karel Babka kurz na škole vede již dlouhá léta. Žáci si odnášejí základní informace z oblasti technologie vín, dozvědí se základní rozdělení, základní pojmy, základy současné legislativy, něco o významných vinařských oblastech jak u nás, tak ve světě.
„Ve dvou dnech pronikne 20 žáků školy do tajů vína a umění degustace. Na závěr kurzu již tradičně předvádí Ing. Babka účastníkům kurzu, jak se otevírá láhev sektu a to šavlí,“ říká k průběhu dvoudenního semináře ředitel teplické hotelové školy Jiří Nekuda.
Žáci se učí rozpoznávat základní vlastnosti vína jako je chuť, vůně, barva. Součástí je rovněž praktický nácvik degustace. „Pochopitelně v rozumné míře,“ podotýká školitel.
Na závěr probíhá slavnostní „pasování“ úspěšných účastníků kurzu za členy klubu mladých sommeliérů.
Karel Babka, který je spoluzakladatelem I. sommeliérského klubu ČR, patří k největším odborníkům přes víno v České republice.
„Úroveň studentů rok od roku stoupá. Je vidět, že o to mají velký zájem. Sami si dokonce vyhledávají dostupné informace na internetu,“ říká Karel Babka.
Jak podotkl, tak v současné době je velká poptávka po sommeliérech.
Předvádění useknutí hrdla lahve sektu šavlí je pro účastníky kurzu zpestřením. Z bezpečnostních důvodů proběhlo včera na dvoře hotelovky.