Výhradní postavení Barbory, která byla dlouhá léta nejvyhledávanější rekreační vodní plochou pro lidi z Teplic a okolí, se začíná otřásat. Na druhé hraně okresu začíná nabírat na oblibě další zatopená důlní jáma, Milada.

PŘÍRODNĚJŠÍ KOUPÁNÍ

Obří jezero se pro mnoho Tepličanů stává letní stálicí. Rekreační i sportovní. „Co se týče doplňkových služeb a občerstvení, tak je to oproti Barboře zatím slabota. Ale koupání je tu dobré, přírodnější. A hlavně se tu neplatí,“ hodnotí Radek Starý z Teplic, který na zatím ne příliš zažitém přírodním koupališti Milada strávil v loňském roce několik prázdninových dnů.

Provozovatel pláží Barbory v Oldřichově Pavel Tetřev zatím Miladu jako velkou konkurenci nevnímá. Vidí ji spíše jako jezero pro Ústečany.

„U nás na Barboře máme větší nabídku služeb, jako je kemp, občerstvení, parkoviště poblíž vody a podobně. Samozřejmě vše lze zlepšovat. Kdyby obec investovala do vodních atrakcí pro děti či zázemí pro stánky, tak to lidé určitě uvítají,“ míní Tetřev, který má pláže Barbory v nájmu.

Ilustrační foto
Na Barboře se během posledních pěti let utopili čtyři lidé

Doplňkové služby se mají rozvíjet i na březích jezera Milada. Letos ji navíc čeká řada investic. Pokračuje budování obslužných silnic, přibudou nová mola, přístup do vody pro návštěvníky i záchranáře, odpočinková místa a další vylepšení. Letos by mělo také padnout rozhodnutí, co se zdejším chráněným ložiskem uhlí.

CHYSTAJÍ PROGRAM

Nová rekreační zóna spadá do správy státního podniku Palivový kombinát Ústí. Podle jeho ředitele Petra Lence se jezero dočká nových altánů, která by měly zpříjemnit pobyt pro návštěvníky.

„Zásadní je zkvalitnění komunikací, případně vybudování přístupů k jezeru pro automobily, které připravujeme ve spolupráci s ministerstvem financí. Zároveň chceme dopracovat projekty na budování inženýrských sítí,“ přiblížil chystané investice Lenc.

Zima u jezera Milada.
FOTO: Nebuďte líní a udělejte si výlet na zasněženou Miladu

V minulých dnech zástupci Palivového kombinátu jednali o návrhu prací pro letošní rok s představiteli měst a obcí, které v budoucnu převezmou do majetku pozemky okolo zatopeného lomu. Tedy s ústeckou s primátorkou Věrou Nechybovou, starostou Chabařovic Josefem Kusebauchem a dalšími.

„Připravujeme program na letní sezonu, vypisujeme výběrová řízení na provozovatele občerstvení a doprovodných atrakcí a her na léto,“ zmínila ústecká primátorka Nechybová.

Co s uhlím pod zatopeným lomem?
Zásadní pro rozvoj území je zrušení ložiskové ochrany zdejší hnědouhelné sloje. Bez toho by plány na rekreační výstavbu, 10hektarové sportoviště nebo přestavbu bývalé ocelárny na obytnou zónu vzaly za své. Zásoby uhlí už vláda odepsala, zůstalo zde pouze chráněné ložiskové území. Vláda také rozhodla, že do letošního léta věc vyřeší.