Cenový rozdíl mezi naftou a benzínem je nyní nejtenčí od března 2015, činí pouhých osm haléřů na litr. V nadcházejících dnech a týdnech pocítí čeští řidiči cenový pokles nejen u benzínu, ale právě i u nafty.

U nafty však pokles bude pozvolnější, což způsobí, že se bude prodávat dráž než benzín. To je ale standardní „zimní rys“ cenového vývoje pohonných hmot v Česku. Po naftě je s příchodem chladnějších měsíců vyšší sháňka z důvodu jejího využití při výrobě tepla. Výjimečné byly poslední dva roky, 2016 a 2017, kdy ani v zimních měsících nafta benzín cenově nepřevýšila.

„Nynější konec zdražování pohonných hmot v Česku je zapříčiněn propadem cen ropy na světových trzích na dvouměsíční minima,“ vysvětluje ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Na nádraží v Řetenicích.
Železniční stanice Řetenice projde modernizací

Ropa typu Brent jen za uplynulé tři dny zlevnila o více než pět procent a prodává se za méně než 76 dolarů za barel. Před zhruba třemi týdny se přitom prodávala i za cenu převyšující 86 dolarů za barel.

Kovanda dále předpokládá, že v příštím týdnu pohonné hmoty v České republice v souhrnu zlevní. Cena benzínu Natural 95 se sníží zhruba o deset haléřů na litr, zatímco cena nafty přibližně setrvá na stávající úrovni. Dojde tak k vyrovnání ceny obou pohonných hmot a v následujících týdnech pak bude zlevňování pokračovat.

„Mohla by jej podpořit i Česká národní banka, která na svém zasedání příští týden pravděpodobně opět zvýší základní úrokovou sazbu. Počtvrté v řadě. Tím by vytvořila tlak na alespoň přibližné zpevnění koruny vůči dolaru, což by pomohlo redukovat korunovou ceny ropy a tedy přispět ke zlevnění jak benzínu, tak nafty u českých čerpacích stanic," zakončuje Kovanda.

Ilustrační foto.
Za špatné skladování odpadů zaplatily Vodohospodářské stavby pokutu