Málokdo to má blíže ze svého obydlí do přírody než 44letý Jirka z Teplic. Z provizorní postele uprostřed garsonky vytvořené z bývalé vodárenské šachty v letenském parku udělá dva kroky a může objímat stromy nebo sbírat houby. To je ale také jediné, co mu lze závidět. Přestože teplický bezdomovec říká, že je spokojený s tím, co má okolo sebe, touží ve skrytu duše po normální práci a bydlení. „Jenže to není tak snadné,“ pronáší muž menšího vzrůstu, který vyrůstal v dětském domově.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Slušně oblečený, na ústech čistou roušku. „Zrovna se vracím z krizového centra v Řetenicích, kam teď můžeme chodit se umýt a vzít si tam na sebe nějaké čisté věci,“ říká. Přírodu kolem jeho „bejváku“ na Letné mu jiní mohou závidět zejména v této době, kdy je vyhlášená koronovirová karanténa a lidem se jarem zelenající stromy a tráva na čerstvém vzduchu hodně vzdálily. „Já s tím problém nemám. Přírody mám okolo sebe dost. Jsem v ní, kdykoli chci,“ směje se bezdomovec.

Snaží se v krizi přežít, potřebují respekt a pomoc, ne další problémy

Jiří je součástí teplické komunity bezdomovců, kterých jsou teď ve městě přes tři desítky. Známé má Jirka například v nedostavěné ubytovně v Mlýnské ulici naproti Letné. S dalšími kamarády bez domova se potkává na Benešáku, vídá je u divadla nebo na zasklené kolonádě u domu kultury.

I bezdomovci se museli v této době přizpůsobit vládním opatřením v důsledku koronavirové pandemie. „Já to dodržuju. Mám roušku. Když to jde, tak si myju ruce. Držím se od ostatních dál. Z té nemoci mám strach,“ svěřuje se muž z Letné.

Jemu a dalším z komunity vyráží v době nouzového stavu na pomoc terénní pracovníci teplických organizací Květina a WHITE LIGHT I. „Díky spolupráci s Potravinovou bankou v Ústeckém kraji jsme mohli přímo v terénu nabídnout lidem polévku, tekutiny, sladké pečivo a ovoce. Rozdali jsme jim i roušky s nabídkou možné výměny v centru v Denisově ulici, kde pak roušky pereme a žehlíme pro opětovné nošení,“ zmiňuje Barbora Vernerová z nízkoprahového zařízení Květina. „Při našich návštěvách u bezdomovců v terénu je také upozorňujeme na nutnost nosit roušky, nezdržovat se ve skupinách a dodržovat dvoumetrový odstup na veřejných místech,“ podotýká.

Jana Burdová při natáčení vzdělávacího videa ve svém prázdném studiu.
Místo vlasů stříhá kadeřnice Jana Burdová roušky. Natáčí také vzdělávací videa

Ne všichni bezdomovci ale respektují vládní nařízení ohledně prevence před šířením viru. Zaznamenávají to při svých pochůzkách strážníci. S lidmi na ulici to řeší domluvou. Na problém, kdy někteří sedí na lavičkách bez zakrytých úst, poukázal také náměstek primátora Jiří Štábl. „Není to v nikterak velkém počtu, ale objevují se v ulicích. Mají sundané roušky pod bradu a kouří nebo popíjejí z flašek alkohol,“ připomíná.

Organizace Květina působí od ledna v teplické Denisově ulici. Kromě základní hygieny se tam lidem bez trvalého přístřeší dostane i poradenství, jak vybřednout z nouze. O nové středisko je ze strany lidí žijících na ulici zájem. Během ledna službu využila šedesátka osob bez přístřeší, podobný zájem byl v únoru. Informace z březnových návštěv ještě nejsou k dispozici, ale číslo bude podobné.