„Brány a dveře a vrátka a šuplata a truhlice zámku Duchcov se znovu otevírají. I já vstanu a rád Vás zámkem provedu. Váš opět o rok starší Giacomo", vzkazuje prvním návštěvníkům slavný dobrodruh a hraběcí knihovník Casanova v podání Petra Stolaře z Divadla V Pytli.

Sice je Giacomovi opět o rok více, rovněž stále více se těší na malé návštěvníky, které bude moci letos lecčemu přiučit a povyprávět jim veselé historky ze svých cest. Správa zámku Duchcov a Divadlo V Pytli připravují na květen zcela nové oživené prohlídky zámku pro školáky a předškoláky. Prohlídky pro mateřské školy a první stupeň základních škol se budou konat vždy v úterý a ve středu 10. a 11. května, 17. a 18. května, a 24. května; prohlídky pro druhý stupeň základních škol a střední školy se uskuteční ve dnech 21. a 22. června 2016.

„Oživené prohlídky pro děti a mládež se budou konat vždy od 8:30 do 13:00 hodin, délka jedné prohlídky je 80 minut. Vstupné činí 80 Kč na osobu; pedagogický doprovod má vstup zdarma. Rezervace prohlídek je nutná předem na telefonním čísle 417 835 301. Záběry z oživených prohlídek pro děti, které se na zámku konaly v loňském roce, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na oficiálním profilu zámku Duchcov na Facebooku," řekl kastelán zámku Duchcov Marina Hochel a dodal: „Správa zámku zároveň vyhlásila výtvarnou soutěž pro děti, které rády malují, na téma „Pověsti z hradů, zámků a podzámčí".

Soutěž trvá do pátku 15. dubna 2016 a je určena pro děti mateřských škol a prvního i druhého stupně základních a uměleckých škol. Soutěžní výkresy budou vystaveny v zámecké Galerii Giacomo, ve které se bude od 1. května do 31. srpna 2016 konat výstava panenek a háčkovaných oblečků pro panenky, navazující na loňský ročník, tentokrát na téma pověstí. Podrobnější informace o výstavě i soutěži naleznete na webových stránkách zámku www.zamek-duchcov.cz." (mh)