Zelenooká, černovlasá, sympatická a podle pracovníků ústeckého krajského soudu řízná. To je český Cattani v sukních. Řeč je o náměstkyni ústeckého krajského státního zástupitelství Lence Bradáčové. Stejně jako seriálová postava i ona bojuje proti korupci a mafii.

Devětatřicetiletou Ústečanku proslavil největší politický korupční skandál, ve kterém „hraje" protihráčku poslanci a hejtmanovi Davidu Rathovi. Ten je nyní ve vazbě za korupci.

VÝZVA ČTENÁŘŮM:
Lenka Bradáčová má přezdívku Cattani v sukních. Jakou přezdívku byste dali Davidu Rathovi?

Respekt u advokátů

Lenka Bradáčová je velmi skromná a svou úlohu v celé kauze nepřeceňuje. „Já dohled nad touto kauzou pouze zaštiťuji," zdůrazňovala. „Jako náměstkyně na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem zodpovídám za případy, které jím procházejí. Zároveň jako náměstkyně mám právo komunikovat s novináři. Kdo případ hlavně dozoruje a koho jsem jím pověřila, je doktor Jiří Pražák. Vždy je to práce několika lidí," obrátila pozornost Bradáčová na svého spolupracovníka.

Velký respekt má Lenka Bradáčová také u obhájců. Eva Šámalová, která coby obhájce proti ní stála v kauze řezníka Miroslava Ritticha ze Severní Terasy, o ní mluví jako o velkém právníkovi. „Je velmi pozorná. Při svých projevech mluví striktně k věci a jen o důkazech. Nikdy jsem se nesetkala a ani jsem neslyšela, že by do případů vnášela osobní úvahy. Pohybuje se jen v hranicích zákona. Označila bych ji jako jednoho z největších profesionálů ve svém oboru," řekla obhájkyně Šámalová.

Advokáta Narcise Tomáška zaujalo, jak se Lence Bradáčové podařilo udržet kauzu Rath pod pokličkou až do poslední chvíle. „Klobouk dolů, to je mimořádný úspěch," dodal Tomášek.

Místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Jana Kurešová na adresu Bradáčové uvedla, že je známá jako neúnavná a profesionální odbornice. „Její kauzy zpracované do obžaloby jsou dobře připravené," řekla Kurešová. „Přitom řada kauz, které byly souzeny, byly nejen mediálně velmi sledované, ale především důkazně složité."

Přezdívky

„Kauza Rath" jí byla postoupena z nejvyššího státního zastupitelství. „Od samého počátku je v ní provázanost se severními Čechami," potvrdila Bradáčová.

Jako krajská státní zástupkyně dozorovala například kauzu ústeckého řezníka Miroslava Ritticha. Vraždu Honzíka Rokose, kterého zavraždila sama matka. Z nedávných například korupční jednání litoměřických soudců. Kvůli svému profesnímu přístupu si vysloužila několik přezdívek. Jednou z nejznámějších je Cattani v sukních.

„O této přezdívce vím. Státní zástupce by měl být čestný, chytrý a odvážný. Když vezmu tento výrok vážně, tak je vidět, že v této zemi není něco v pořádku."

Kdo byl Cattani? Inspektor Corrado Cattanije hlavní postavou italského více než 50dílnéhoseriálu Chobotnice, točeného v letech 19842001 a pojednávajícího o bojiproti sicilské mafii. Právě Cattani byl velkým bojovníkem proti mafii,která ho nakonec zabila.

Kvůli barvě vlasů si zřejmě vysloužila u odsouzených další přezdívku, a to černá čarodějnice. Její nadřízený Jan Jakovec řekl, že o přezdívce se dozvěděli z různých informací.

„Bylo to ve dvou případech odsouzených pachatelů. Jinak musím říci, že je to velký profesionál. Jako čekatelka byla velkým talentem v justici. Proto jsem si ji také později vybral jako svoji náměstkyni. Tehdy jsem se setkal s velkým nepochopením, ale já jsem se pro její profesní kvality rozhodl a do funkce i přes její věk post náměstkyně svěřil," dodal Jakovec.

Lence Bradáčové je 39 let. Jako náměstkyně je druhá nejvyšší funkcionářka Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Zároveň je šéfka Unie státních zástupců a pedagožka v policejní či justiční akademii.

„Na základní škole jsem chtěla být učitelkou. Když jsem studovala na gymnáziu, mé rozhodnutí jsem změnila a rozhodla se, že budu právničkou. Při studiích na právech jsem zjistila, že se chci zabývat trestním právem. Vždy jsem chtěla zastupovat zájmy státu, proto jsem státní zástupkyní a ne obhájkyní. Nikdy mě to netáhlo do soukromého sektoru," řekla závěrem s úsměvem Lenka Bradáčová.

Známé kauzy Lenky Bradáčové

Ústecký řezník:Miroslav Rittich(horní snímek) koncem června 2007 zavraždil a poté rozřezal na kusy jednadvacetiletou družku Moniku Blažkovou.Lenka Bradáčovánavrhovala patnáct let odnětí svobody. Vrah odešel od soudu se čtrnáctiletým trestem.

Honzík Rokos:Jeho vlastní matka Antonie Stašková (snímek dole) a její přítel Pavel Grepl ho v prosinci roku 2007 společně zavraždili. Stašková bodla syna dvakrát do oblasti hrudníku. Grepl v úmyslu uspíšit smrtelný následek chlapce dusil. Antonie Stašková stráví 24 let ve vězení, její přítel Pavel Grepl si za mřížemi odpykává 20 let.Lenka Bradáčová:Šlo o úmyslné usmrcení dítěte ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky msty vůči biologickému otci.

Autor: Petr Sochůrek, František Roček