„Je to určitě jedna z nejvyšších částek, kterou kdy české soudy žádaly. Možná že jde o částku vůbec nejvyšší," uvedl včera pro Deník advokát Jaroslav Ortman.

Mluvčí soudu Jiří Wažik včera zdůraznil, že i kdyby Rathovi blízcí či advokáti částku složili na účet, ještě to automaticky neznamená, že se politik dostane za svobodu. Soud totiž včera rozhodoval jen o tom, zda je ochoten Rathovu svobodu vyměnit za peníze. Samotné vazební důvody podrobněji rozebere až posléze. David Rath je momentálně ve vězení kvůli možnému riziku útěku a také kvůli tomu, aby nemohl pokračovat v trestné činnosti.

A podle čeho vlastně soud určuje výši kauce? „Řídí se ustanovením zákona. V první řadě poměřuje to, jaká škoda mohla být jednáním obviněného způsobena, ale v potaz se bere i míra celospolečenského zájmu, tedy v jaké funkci se v dané chvíli obviněný nacházel. A dojde i na majetkové poměry dotyčného a jeho blízkých. Soud přitom může prolomit bankovní tajemství a má přehled o nemovitém majetku," vysvětluje advokát Jaroslav Ortman. Rath má přitom obstavenou část majetku. Nemůže disponovat třeba s vilou v Hostivici.

Podle Jaroslava Ortmana byla původně nabízená částka dvakrát půl milionu korun poměrně nízká. Policie totiž exhejtmana viní z přijetí sedmimilionového úplatku. Částka 14 milionů korun je tak vlastně přesným dvojnásobkem tohoto úplatku.

Podle advokáta Ortmana je také poměrně netypické, aby kauci nabízeli dva lidé. V takový okamžik totiž musejí počítat s tím, že pokud by byl David Rath uznán vinným a byl mu vyměřen i peněžitý trest, o peníze by v rámce kauce přišli.

David Rath včera před soudem mluvil více jak hodinu. Celkem trvalo jednání od jedné hodiny až do půl páté. Po skončení přelíčení eskorta bývalého hejtmana odvezla zpět do vězení. „My jsme si ponechali lhůtu, aby klient usoudil, zda je možné někoho sehnat, kdo ty peníze za něj složí," řekl po skončení jednání novinářům jeden ze dvou Rathových advokátů Adam Černý. „Myslím, že je to dost velká částka," uzavřel politikův obhájce.(kl,čtk)