Ochutnat moučného červa je pro řadu lidí hlavně otázka odvahy. Pohled na kroutící se stvoření a skákající hmyz může strávníka odradit. „Často pomůže sklenička nějakého alkoholu, chce to najít odvahu vyzkoušet prvního červa, pak už člověk pozná, že to je vlastně dobrá lehká strava," popsal Pertl, který je učitelem odborného výcviku teplické hotelové školy.

Chuť má červ podle toho, jak ho kuchař dochutí. „Používáme kari, bylinky, česnek a sojovou omáčku. Výborní jsou červi se salátem nebo s grilovanou zeleninou je to opravdu senzační," vyzdvihl Pertl, jenž vidí v této potravině budoucnost. „Je to lehké jídlo, které si člověk může připravit doma, stačí lehce osmažit nebo ogrilovat. Červ je plný proteinů, hodí se i pro vyznavače štíhlé linie," podotkl kuchař.

Hmyz lze připravit i na sladko. „Zkoušeli jsme čokoládu, a to červa dovnitř nebo jen kobylku na ozdobu. Lidi se nejdřív bojí, ale když ochutnají, má to velký ohlas. Už jsme zažili, že si pán nabral červy do hlubokého talíře a mohutně nabíral lžící," popsal Pertl, kterému červy, kobylky a šváby dodává kamarád chovatel Radek Vyskočil.

Zatímco červ se přestane kroutit při restování, kobylku nebo švába je nutné před přípravou zmrazit, aby z pánvičky potrava nevyskočila. „Doporučujeme také vařit venku, protože určitě není dobré, když se hmyz pak doma rozuteče," řekl Vyskočil, který má na statku 17.000 přepravek s červy.

Hmyz se zatím v Česku chová pouze jako krmivo. „Legislativa neumožňuje prodávat červy jako potravinu, to bude možné až od roku 2018. Pak, myslím, že do gastronomie hmyz pronikne s velkou razancí," uvedl Vyskočil.

Červ je vlastně larva potemníka moučného, což je brouk, jenž naklade vajíčka, z nichž se vylíhnou larvy. „Pak trvá asi dva a půl měsíce, než se zakuklí. V té době je oddělujeme," popsal chovatel Radek Vyskočil, který se musí o červy starat prakticky denně.

Zatím je prodává do zverimexů jako krmivo hlavně pro zvířata v teráriích nebo pro ptáky. Do budoucna by je rád dodával i do restaurací, které budou mít odvahu zařadit do jídelníčku hmyzí pochoutku. (čtk)

-----------------

Ladislav Pertl vystudoval teplickou hotelovou školu obor kuchař.

„Zde jsem měl jeden velký vzor už od prváku, a to pana Míčka šéfkuchaře z Beethovenu. Moc jsem si přál být, jako on. Dá se říci, že jsem šel v jeho šlépějích. Udělal jsem si nástavbu v Litoměřicích a pak doplňující pedagogické studium," říká.

„Prošel jsem si několik kuchařských praxí v pizzerii v Dubí a ve sklárně v Chudeřicích. Před šesti lety přišla nabídka ze strany hotelové školy a tu jsem nemohl odmítnout."

Má za sebou například také stáž s michelinským šéfkuchařem Romanem Paulusem. Byla a stále je velkou motivací a hnacím motorem do budoucna." Zdroj: Deník.cz