"Mám strach z toho, co bude, až to (tento postup ČNB) pomine," řekl ČTK obchodní ředitel firmy Český porcelán Dubí Martin Balázš. Devalvaci koruny a intervence ČNB proti jejímu zpevňování podle něj výrazně pomohly nastartovat růst po předcházející finanční a hospodářské krizi.

Situace na trhu s porcelánem je podle Balázše natolik složitá, že právě jen díky intervencím může firma fungovat. "Pomoc v kurzových rozdílech byla klíčová," zdůraznil obchodní ředitel firmy, která 70 procent produkce vyváží. Hlavními teritorii vývozu jsou Německo a potom jihovýchodní Asie, především Jižní Korea a Japonsko. "Mám obavy, že až režim intervencí skončí, budeme mít problémy udržet se na trhu, a to nejen my, ale vůbec všechny porcelánky," řekl Balázš.
Negativní stránku pocítil tradiční český výrobce cibuláku při koupi zařízení ze zahraničí. "Klady ale při hodnocení jednoznačně převažují," dodal Balázš.
ČNB zahájila devizové intervence před dvěma lety. Za jediný den se jí podařilo snížit kurz české měny z přibližně 25,80 na 27 korun za euro. Krok tehdy kritizovala řada ekonomů, podnikatelů i politiků. Prozatím ČNB hovoří o tom, že režim devizových intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku. Podle odhadu analytiků by ale bankovní rada ČNB mohla na zasedání příští čtvrtek tento režim prodloužit až do roku 2017.

Intervence ČNB je obecně pro každého exportéra pozitivní, shrnula Marie Logrová, mluvčí ústecké Spolchemie, která je jedním z největších exportérů v Ústeckém kraji. "S ohledem na vyvážený poměr nákupu surovin a prodeje výrobků Spolku pro chemickou a hutní výrobu v cizí měně (v obou případech přes devadesát procent) nemá tato skutečnost v dlouhodobém horizontu výrazný vliv na ekonomickou situaci skupiny," popsala.