„Problémem minulého vedení restaurace byla malá flexibilita. Zatímco ve všední dny, kdy bylo turistů poskrovnu, tu běžel plat třem lidem, o víkendu byli schopní hospodu zavřít," říká podnikatel Daniel Pitek, mimo jiné také člen předsednictva Strany zelených a předseda Milešovského spolku přátel přírody.

Změnu provozovatele návštěvník pozná už při vstupu do chaty. Interiér nově zdobí vycpaniny zvířat a další přírodniny, k dispozici jsou publikace propagující krajinu Českého středohoří a obce pod Milešovkou. Další změny jsou v plánu.

Lokální potraviny i experti na přírodu

„Máme v úmyslu nabízet a propagovat regionální potraviny. V jídelním lístku pak nebudou chybět informace o jejich producentech," zmiňuje Daniel Pitek. Už nyní jsou na vrcholu hory k ochutnání například výrobky z ovčího a kozího mléka z držovické farmy, přibudou vína z Chrámců a Žernosek nebo pivní speciál z litoměřického Minipivovaru Labuť.

Noví provozovatelé se návštěvníkům chystají nabídnout také průvodcovské služby ve formě procházek s odborníky na botaniku, ornitologii, herpetologii a další oblasti. V chatě se budou konat přednášky a konference.

„Oslovit chceme také školy a seniorské kluby, které by na Milešovku vyrážely i ve všední dny," dodává Pitek.

S čím se naopak nepočítá, je ubytování. „V chatě přespává personál. Proti projektu výstavby hotelu a lanovky jsme se okamžitě postavili. Ztratilo by to tady svůj genius loci. Ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Milešovka na vrcholu ale plánujeme pro turisty zřídit jednoduchou noclehárnu, a to zřejmě ještě letos," prozrazuje nový provozovatel restaurace.

Na Milešovce je dále v provozu také kamenný bufet, a to o víkendech a svátcích. Chata Milešovka je otevřená po celý rok denně, a to už od 8 hodin ráno.

V sobotu 19. března zve na den otevřených dveří na meteorologické observatoři nebo na oslavu MDŽ.