Chybějící koupaliště je v letních měsících tradičním tématem Tepličanů. Dříve ve městě fungovaly dvě plovárny, obě v 90. letech padly z ekonomických důvodů. Nyní žádné venkovní koupání v padesátitisícovém městě není.

Zatímco vedení radnice začalo plánovat novostavbu u vodojemu na Nové Vsi anebo na Třešňovce, opoziční zastupitelé prosazují návrat do Zámecké zahrady, kde plovárna fungovala v letech 1932 - 1996.

„Vnímáme sílící hlasy Tepličanů za Zámeckou. Rozhodli jsme se to podpořit peticí,” říká opoziční zastupitel Jakub Mráček, který je zároveň členem petičního výboru. Cílem je podle něj přesvědčit stávající i budoucí zastupitelstvo, že právě tohle řešení si občané nejvíce přejí.

„Z debat je zřejmé, že lidé netouží po obrovském aquaparku, ale po dostupném koupališti, kde se budou moct v parných dnech svlažit,” doplňuje další organizátor petice Adam Souček.

Bývalá plovárna je ale v současné době v soukromých rukou. Zastupitelé jsou nyní peticí vyzýváni k zahájení vyjednávání právě s majitelem areálu, který ho získal od města v roce 1999 za 1,2 milionu. Sběr podpisů bude probíhat přes celé léto.

Toto je ofoceno z plátna v rámci promítání videoprezentace možných míst, kde by mohlo být v Teplicích v budoucnu koupaliště. Pro město Teplice místa vytipoval Ateliér MiSe Teplice.
Koupaliště na Zámecké město Teplice pohřbilo. Reálnější je Nová Ves

Jako nereálné vidí obnovení koupaliště v Zámecké zahradě zastupitel Pavel Tetřev. „Nejsou tam žádné dostupné plochy na parkování, které by oproti dřívější době nyní stačily,“ podotýká.

Primátor Jaroslav Kubera poukazuje na to, že výkup pozemku je v současných poměrech pro město velmi riskantní. „Pak nás někdo napadne, že to vykupujeme za tak velkou cenu a proč. Je to hodně nereálné,“ říká Kubera.

Pro některé Tepličany je Zámecká nostalgií a jsou pro její návrat. Přestože se tam jako dítě dvakrát málem utopil, má na městskou plovárnu v Zámecké zahradě kladné vzpomínky Tepličan Jiří Dušek.

Barbora v Oldřichově: pláže a kemp
Letní počasí láká k vodě. Na Teplicku je řada kvalitních koupališť i rybníků

„Té je škoda. Mrzí mě, že je zavřená a že se jí město před lety zbavilo,“ říká patriot lázeňských Teplic. „Je to nostalgie. Sice tam mohl být už v dětství můj konec, když mě tam táta hodil do vody, ale i tak nedám na ten areál dopustit. A mrzí mě, když vidím, jak se bortí před očima,“ podotýká Dušek.

„Bylo by velmi příjemné chodit se sem koupat v prvorepublikovém stylu,“ souhlasí náměstek primátora Hynek Hanza. Podle něj ale není odkoupení areálu na pořadu dne. „Obecně řečeno, o této části zámeckého parku uvažujeme do budoucna, to je pravda, ale rozhodně ne za účelem obnovení koupaliště. Pro něj už není tato lokalita vhodná,“ říká Hanza.

Z chybějícího koupaliště se stalo předvolební téma. Do diskuzí s lidmi se zapojil i zastupitel Michal Kasal. Podle něj by město plovárnu mít mělo. „Krásné koupaliště mají v Bílině, Oseku, Duchcově, jenom v Teplicích není. Za mě koupaliště určitě ano. Představoval bych si ho někde ve městě,“ dodává.

Ze Rtyňských slavností, které se konaly během prvního prázdninového víkendu v obci na fotbalovém hřišti.
FOTO, VIDEO: Fotbalové hřiště ve Rtyni zaplnily atrakce