Most - S podmínkou vyvázl od Okresního soudu v Mostě 27letý Václav M., který byl obviněn z několikaletého týrání, pronásledování a sexuálního obtěžování o rok mladší družky. Muži hrozilo až osmileté vězení. Pomohlo mu hlavně to, že nikdy předtím nebyl trestaný.

Léta s tyranem

Podle obžaloby dělal muž 26leté ženě ze života peklo od poloviny roku 2009. Sledoval ji do práce, sprostě jí nadával, posílal jí urážlivé SMS a neopodstatněně ji podezíral z nevěry. Nechtěl, aby se s nikým stýkala. Trval na tom, aby se starala jen o něj a jejich malého syna. Když s ním žena přestala žít ve společné domácnosti, neustále ji navštěvoval a vynucoval si, aby mohl zůstat přes noc. Během těchto návštěv ji opakovaně sexuálně obtěžoval. Vše vyvrcholilo v září 2011, kdy si chtěl na své bývalé partnerce vynutit pohlavní styk. V opilosti na ní roztrhal spodní prádlo a nutil ji, aby se sama uspokojila. Ženě se podařilo z bytu utéct. Ven vyběhla polonahá, omotaná jen ručníkem.

Výpověď s pláčem

Mladá žena o svých útrapách u soudu mluvila téměř hodinu, při výpovědi plakala. „Vše to začalo asi po roce a půl společného soužití, když jsem zjistila, že má dluhy. Žárlil, četl mé SMS, poslouchal telefonáty, sledoval mě, kam chodím. Říkal, že když jsem si udělala dítě, tak mám být doma. Poprvé mě uhodil před kamarády, se kterými jsem byla na kávě. Podruhé, když zjistil, že znovu kouřím. Tehdy u toho byl i náš malý syn,“ nastínila začátek problémů v rodině poškozená.

Po těchto incidentech žena pochopila, že s tímto mužem nechce strávit zbytek života a odstěhovala se. Klid podle svých slov měla ale jen tři měsíce. Její bývalý druh ji poté začal navštěvovat a přes syna si vynucoval, aby mohl zůstávat přes noc. Během těchto návštěv měl ženu opakovaně sexuálně obtěžovat sahat jí na intimní místa a požadovat po ní pohlavní styk.

„Křičel, že chce sex. Pak mi roztrhl kalhotky. Já jsem brečela. On mi ukázal dva spreje a řekl, ať si vyberu, se kterým se chci uspokojit. Odpověděla jsem, že se půjdu vykoupat. Místo toho jsem zkusila, jestli jsou otevřené dveře a vyběhla jsem ven,“ popsala poslední incident poškozená.

Vše jen pro dítě

Obžalovaný popřel, že by svoji přítelkyni týral, pronásledoval a sexuálně obtěžoval. Snažil se ji v očích senátu očernit jako špatnou matku. „Šlo mi hlavně o to, aby bylo postaráno o kluka,“ uvedl. Tvrdil, že žena nebývala často doma, synovi třeba nevařila polévky a chodila po kamarádkách. Přiznal, že ji jednou uhodil, když ji nachytal v restauraci v přítomnosti několika mužů.

Mírný trest

Soud nakonec obžalovaného potrestal velmi mírně. Odsoudil ho k dvouletém trestu odnětí svobody s podmínečným odkladem na tři roky. Výraznou polehčující okolností bylo, že muž nikdy předtím nebyl trestaný a ženu fyzicky netýral. Trestní senát přihlédl i k pohnutkám, které obžalovaného k jeho jednání vedly. Nedokázal se smířit s rozchodem se svojí přítelkyní a chtěl, aby se vše vrátilo.

„Soud při rozhodování o verdiktu akceptoval návrh státního zástupce. Trest je opravdu mírný, je to výstraha do budoucna,“ řekla při odůvodňování rozsudku soudkyně Petra Stará. Obžalovanému přitom hrozilo až osmileté vězení. Původně byl obviněn též ze znásilnění své partnerky, po němž žena otěhotněla a následně podstoupila interrupci. V tomto případě ho ale soud zprostil viny. Skutek se nepodařilo prokázat. Žena si totiž na samotný pohlavní akt nevzpomínala, byla tehdy opilá.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.(proch)