Mezi Tepličany, kteří rádi cestují, se vrací zájem o dovolenou v Turecku. Stoupá i poptávka po leteckých zájezdech do Bulharska. Stálicí zůstává Chorvatsko dostupné autem, i když zájem o něj už není takový, jaký býval před 10 lety. Vyplývá to z ankety Deníku po cestovních kancelářích.

Ze statistik cestovní agentury Invia například vyplynulo, že tradiční Chorvatsko v žebříčku popularity předstihla kromě Bulharska a Turecka už také Itálie. Přesto se najde řada Tepličanů, které pro letošek lákají právě ostrovy i přímořská letoviska na pevnině „olizovaná“ slanými jadranskými vlnami.

Aquacentrum Teplice, další část přestavby.
FOTO: Bazén v Teplicích má být hotový na jaře

Třeba do chorvatské Brely se v létě vydá Petr s rodinou. „Týdenní zájezd jsme pořídili ještě před koncem minulého roku, kdy cestovky měly cenově zvýhodněné nabídky. Jadran patří k naší srdcové lokalitě. Láká nás čisté moře a dobrý servis,“ říká čtyřicátník z Teplic, který do destinací jezdí raději autem než letecky.

ČEKAJÍ REKORD

O zmíněné Turecko byl velký zájem už vloni. Další nárůst v atraktivnosti této lokality předpokládá v letošním roce marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. „Dosavadní prodeje napovídají, že zájem o Turecko je zpět v plné síle a počty lidí, kteří tam s námi na dovolenou v létě 2019 odjedou, budou atakovat rekordy,“ věří.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže loňská sezona potvrdila, že podnikatelské aktivity v oblasti cestování jsou konsolidované a stabilní. „Většině cestovních kanceláří se daří hledat harmonii mezi nabídkou a poptávkou. Předpokládám, že tento trend se bude i v příštích letech prohlubovat,“ uvedl papež v závěru roku pro ČTK.
V letošním roce je v kalendáři 8 státních a 5 ostatních svátků. Pouze 10 z nich ale připadá na všední dny. Už nyní si lidé mohou naplánovat výlety a dovolené u svých zaměstnavatelů.

Výluka, ilustrační foto.
Při výluce nahradí noční vlakové spoje autobusy

„Už jsme si doma některé zaškrtali v kalendáři. Například na Velikonoce jezdíme na prodloužený víkend na hory. Pomlázkové tradice nemáme rádi, proto se snažíme utéci v tyto dny mimo realitu,“ konstatuje Monika Novotná z Teplic.

Ke svátečním dnům ještě budou mít školáci různé prázdniny. Například ty jarní Teplicko čekají od 25. února do 3. března. Rodiče mohou pro své školáky využít na toto období nabídek domů dětí. Ten teplický nabízí třeba výlet do libereckého IQ centra, popřípadě zájezd do ZOO Praha.

Bílinský dům dětí má na jarní prázdniny pro děti v nabídce výlet do chomutovského Aquasvěta nebo chystá Den techniky, který bude zaměřený na robotiku.

Tepličané mohou pro toto období využít také nabídek cestovních kanceláří na poznávací zájezdy. „Nabízíme celoročně jak zahraniční cesty, tak máme možnost zařídit výjezdy v České republice,“ sdělila Alena Jirousková z cestovní kanceláře Teplická rekrea. Na únor nabízí třeba několikadenní zájezd na italský karneval do Benátek.

Nejdelší školní prázdniny budou tradičně ty letní, v červenci a srpnu. Kompletní přehled svátků a dalších dnů volna najdete v aktuálním vydání Týdeníku Směr, který koupíte v novinovém stánku. Můžete si tak už nyní vhodně naplánovat svoji dovolenou.

Teplický magistrát. Archivní foto
Na projednání můžete ovlivnit budoucnost Teplic