Na konci prázdnin bylo bez práce méně lidí, než tomu bylo na začátku. Ale jen o kousek. Na konci června byla na Teplicku míra nezaměstnanosti 7,86%, ke konci srpna to bylo 7,69%. V každém případě teplický okres zůstává v rámci republiky v první patnáctce měst s nejvyšší nezaměstnaností. Jen pro doplnění, nejhorší v celé zemi je sousední Most, Ústí je třetí.

Nejvyšší podíl uchazečů na jedno volné místo je v krajském městě, kde na jedno místo připadá 17 uchazečů. Prvenství má v tomto srovnání ústecký okres i v rámci celého Česka. Na druhém konci v Ústeckém kraji je Teplicko, kde je podíl nejnižší. Na jedno místo v lázeňském městě připadá zhruba pět uchazečů.

Některé místní podniky už také ohlásily, že nabídnou práci dalším lidem. Třeba teplický sklářský gigant AGC bude rozšiřovat své účetní centrum. Ze správní budovy teplické společnosti AGC Flat Glass Czech se totiž stává jedno z nejdůležitějších míst evropské části koncernu AGC. V současné době již finanční a účetní doklady koncernu zpracovává 63 lidí, výhledově se jejich počet ještě navýší. Rozvoj centra totiž s sebou přináší i další nová pracovní místa. „Letos bychom měli do našeho centra přijmout šest nových lidí, příští rok dalších sedm. Jde o velmi specifické pozice lidí, kteří mají již praxi v účetnictví, umějí pracovat v systému SAP a mluví více jazyky, nejen anglicky," vypočítává požadované nároky na zaměstnance centra Jitka Janglová, která vede centrum evropských sdílených služeb firmy. (pem)