Mezi hasiči je proočkováno 76 % lidí. „Nějaké případy, kdy lidé onemocní nebo jsou v karanténě, máme, ale zatím nám to v kraji problémy nepůsobí. Není jich prozatím tolik jako na jaře nebo loni na podzim. Zatím to není vážné,“ popsal mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V celé republice bylo v minulých dnech 285 hasičů pozitivních na covid-19, dalších 69 v karanténě. Situace se podle hasičů zhoršuje, zatím ale ani zdaleka nedosahuje maximálních hodnot z minulých vln.

Zatímco letos na jaře či loni na podzim hasiči nebo strážci zákona jen stěží "poskládali směny" a zajišťovali svou běžnou činnost, nyní je situace výrazně lepší. Ani u strážníků není prozatím ohrožena jejich akceschopnost. „Pár lidí v karanténě aktuálně máme. Zatím to ale zvládáme, prozatím jsme si s tím poradili. Ostatní mají více směn,“ přiblížil současnou situaci u ústeckých strážníků jejich mluvčí Jan Novotný. „Většina nás je očkovaná,“ dodal.

První očkování vakcínou proti covidu-19 v ústecké Masarykově nemocnici. Snímek z konce prosince 2020
Voláme o pomoc, píší zdravotníci z ústecké nemocnice. Kvůli covidu už padají

Podobná situace je také u žateckých městských policistů. Zatímco na podzim tam zůstalo ve službě jen 11 strážníků z téměř třicetičlenného sboru, nyní chybí jen jednotlivci. „Momentálně máme jednoho strážníka nemocného a jednoho v karanténě. Zatím to není velký problém,“ řekl jejich šéf Miroslav Solar.

Záchranáři v kraji aktuálně evidují jen jednoho kolegu mimo službu kvůli koronaviru. Přikládají to právě vysoké proočkovanosti.

Horší je situace v nemocnicích, tam chybí více lidí. Sestry například musí zůstávat doma kvůli karanténám nařízeným jejich dětem. Aktuálně eviduje Krajská zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic v regionu, 500 lidí na neschopence. Odhadem 40 až 50 % z toho souvisí s koronavirem. „Také se s tím samozřejmě potýkáme, ale mnohem méně než v minulých vlnách. Máme mezi zdravotníky vysokou proočkovanost,“ uvedla mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.