Smaženého cvrčka nebo na pánvi upravené larvy moučného červa mohli lidé na Teplicku doposud ochutnat pouze na asijské přehlídce, která se v okresním městě koná každoročně v září, pod širým nebem v parku u Zahradního domu. Nabídka pro gurmety se ale možná brzo rozšíří. Vybrané hmyzí speciality totiž začnou nabízet i restaurace.

Zelenou jim v tom dalo ministerstvo zemědělství. „Vyšlo vstříc všem milovníkům hmyzích jídel a umožnilo potraviny z hmyzu uvádět na trh,“ píše se v aktuálním prohlášení na ministerském webu.

Místním restauracím se tak otevírá nová oblast kulinářských možností. Jásají především propagátoři hmyzích specialit, pro které se hmyzí jídelníček v restauracích stal po několikaletém snažení konečně skutkem. „Je to lehké jídlo. Například červ je plný proteinů, hodí se i pro vyznavače štíhlé linie,“ říká jeden z propagátorů této kuchyně, kuchař Ladislav Pertl.

Na 6. ročníku Gastro Food Festu se představilo na 70 vystavovatelů z oboru gastronomie, kteří návštěvníky lákali na řadu nových laskomin připravených například z hadího a krokodýlího masa, z žabích stehýnek i z hmyzu.
FOTO: Gurmáni ochutnali žabí stehýnka i hmyzí laskominy

Po dlouhá léta připravoval klasická jídla v jídelně u teplické hotelové školy a hmyzí speciality jsou pro něj zpestřením jeho práce. Kromě klasické kuchyně se tento kuchař, který se po odchodu z lázeňského města nyní podílí na odborné přípravě budoucích kuchařů na hotelové škole v sousedním litoměřickém okrese, věnuje už několik let právě lahůdkám původem z Asie.

„Taková kuchyně má obrovský potenciál. Hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje,“ obhajuje už několik let hmyzí jídelníček kuchař z Teplicka. Nyní mu dalo za pravdu i ministerstvo zemědělství, když tento druh povolilo jako oficiální potraviny pro lidi v České republice.

Příprava takových pokrmů je o představě kuchaře. Podle Pertla má například červ ve výsledku takovou chuť i podle toho, jak se okoření. „Používám kari, bylinky, česnek a sojovou omáčku. Výborní jsou červi se salátem nebo s grilovanou zeleninou,“ vyzdvihuje Pertl. „Člověk si to může snadno připravit i sám doma, stačí lehce osmažit nebo ogrilovat,“ podotýká muž s bílou čepicí na hlavě.

Barbora v Oldřichově: pláže a kemp
Lidé na Teplicku míří k vodě mimo lázeňské město

Svého prvního smaženého cvrčka v životě ochutnal například Jiří Dušek z Teplic. Vyzkoušel ho právě na přehlídce asijské kuchyně, která se konala vloni v září v parku u Zahradního domu v Teplicích.

„Žvýkám ho už několik minut a nevím, co s ním,“ smál se tehdy při ochutnávce. Nakonec křupající hmyz polknul. Nějaký velký zázrak v tom podle svých slov ale neviděl.

Redaktorům Deníku se nepodařilo objevit v teplickém okrese zatím žádnou restauraci, která by se už chystala podobné lahůdky zařadit na jídelní lístek. Že jsou hmyzí speciality hudbou nejbližší budoucnosti, nicméně potvrdil bývalý provozovatel jedné z místních restaurací.

„Když se najde kuchař, který by to uměl připravit, tak se o tom dá uvažovat, třeba jako zpestření vedle klasických jídel,“ míní Alexej Kravičuk, který v Teplicích před lety nabízel hostům v restauraci spíše zahraniční speciality.

Zahájení 864.lázeňské sezóny
Inspekce odhalila na Lázeňské padělky i nebezpečnou atrakci