I přesto se teď na radnici obracejí další zájemci, kteří by chtěli „staré" válcové výherní automaty na mince ve svých provozovnách nově povolit. „Máme zcela jasně danou vyhlášku. Povolíme dalšímu a strhne se lavina žádostí. To nejde," říká starosta Josef Horáček.

Automaty jsou městem povoleny v hernách jen v ul. Želivského, č. p. 67/6; a ul. Sídliště Za Chlumem, č. p. 896. Jiná situace je pak ovšem v oblasti dálkově propojených videoterminálů, které jdou ve městech přes povolení ministerstva financí. Heren s těmito „digitály" je hodně. Ale i tak teď dostala města naději na jejich zrušení či aspoň omezení.

Poté, co Ústavní soud počátkem dubna umožnil rychlejší regulaci videoloterijních terminálů v obcích, plánuje ministerstvo financí zrušit tisíce těch, které jsou v rozporu s obecními vyhláškami. Soud vyškrtl z novely loterijního zákona možnost provozovat videoloterijní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014. Dal tím za pravdu městu Klatovy, které tvrdilo, že norma bránila obcím v účinné regulaci hazardu. Obce a města tak nemusí čekat se zákazem výherních videoterminálů na konec příštího roku.

„Bude se jednat o povolení, která jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami obcí, které regulují provozování loterií a jiných her na svém území," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Starosta Bíliny Josef Horáček ale zároveň říká, že to nepůjde asi zase tak jednoduše. „Nejde přijít do provozovny a říci, zítra to tady už nebude. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet," uvedl na čtvrtečním jednání zastupitelů města.

Samosprávy budou moci videoloterijní terminály rušit bezprostředně po zveřejnění nálezu ÚS ve sbírce zákonů.

Videoterminály jsou, na rozdíl od klasických „beden s válci", automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Ministerstvo umožňovalo jejich provoz i v obcích, které v boji s hazardem vymýtily běžné automaty. Povolení měla původně platit až deset let, sérií nálezů dal ale Ústavní soud obcím právo regulovat všechny typy přístrojů. Novelou pak ministerstvo stanovilo terminálům tříletou přechodnou dobu.

Města se snaží už delší dobu hazard regulovat, ale dosud nemohla v případě výherních videoloterijních terminálů. Ministerstvo financí, které je povolovalo, bude teď muset zrušit povolení odporující obecně závazným vyhláškám.

Provozovatelé heren s těmito videoterminály tvrdí, že soudem stanovené nové právo měst omezovat dál hazard povede k rozšíření ilegálního hazardu. Provozovatelé se chtějí bránit mezinárodními arbitrážemi a po státu požadovat jako náhradu miliardy korun. „Dostávají od nás z heren nemalé peníze. A navíc, je to živnost jako každá jiná. Omezování je stejné, jako kdyby holičovi město stanovilo, že musí stříhat všechny stejně. Je to diskriminace," míní muž, kterého živí podobný byzbys už od sametové revoluce.

V Teplicích zvolilo město ohledně heren cestu dohody. Stanovilo podmínky, za kterých se herny provozovat mohou. Kamery, zrušení světelných reklam zvenčí, a další zabezpečení. Probíhají kontroly. Ty herny, které deklaraci podepsaly, jsou v pohodě. Co bude dál, to se uvidí.

Lidem obecně vadí, že jsou některé herny třeba v blízkosti škol. A nebo, že právě reklamy zvenčí pak hyzdí ulice. „To pak jdete Saifertovou ulicí a připadáte si, že jste v Las Vegas," nechala se slyšet žena v Bílině.

Právě i v Bílině ale jsou herny pod dozorem policie. Respektive místních strážníků, kteří je kontrolují třeba i několikrát za měsíc. Hledají tam ty, kdo chodí prohrávat peníze ze sociálních dávek. Vloni přistihli přes tři stovky takových lidí. „Strážníci v Bílině vcházejí do heren právě nejčastěji v období, kdy se vyplácejí sociální dávky," říká František Krejčí z bílinské městské policie. S „dávkaři", kteří sypou peníze do automatů, má pak co dočinění úřad práce, který jim část sociálních dávek třeba promění na poukázky na nákup potřebného zboží.

Pokud už do takovéto herny někdy půjdete, pak si dávejte pozor na své věci. Podobné provozovny navštěvují totiž také zloději. Jeden případ za všechny: Policisté dopadli zlodějku, která okradla v Bílině jednoho z hostů herny. „Dvaačtyřicetiletá žena využila nepozornosti poškozeného, který seděl na barové židli, a ze zadní kapsy kalhot mu odcizila peněženku. Z té si poté vzala peníze a peněženku i s dalším obsahem hodila za výherní automat. Tam ji později našla pracovnice herny. Okradený přišel pouze o 300 korun," popsal jako varování jeden z případů, konkrétně z Bíliny vloni v říjnu, Daniel Vítek z teplické policie.