Miliony v povětří

Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej potvrdil, že v souvislosti s daňovou trestnou činností zadrželi celkem osm osob. Ty měli krátit DPH a daně z příjmů právnických osob.

Fiktivní faktury

Vystavovaly prý fiktivní faktury za služby, třeba reklamní, či poradenství, jež ve skutečnosti neprovedli. „Udělali jsme 30 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor."

Kriminalisté protikorupční policie přitom zajistili jako výnos z trestné činnosti zhruba 45 milionů korun v hotovosti, kolem 100 tisíc Euro, několik pozemků a jeden byt. Nemovitosti mají hodnotu zhruba za 18 až 20 milionů korun. Ibehej však odmítl upřesnit kolik lidí bylo zatčeno v Ústí, či v Ústeckém kraji.

Podle prvotních odhadů svědků na ústeckou expozituru předvedli zakuklení policisté dva až tři podezřelé. „Vedli na ježka ostříhaného chlapa s šedomodrou flaušovou bundou, modrých džínách a polobotkách," popisovala to kolemjdoucí Ústečanka Libuše Volejníková. „Lidi tady říkali, že není sám, ale to jsem neviděla," líčila Deníku.

Ústecký případ

Jak ale zdůraznil mluvčí Ibehej, trestní stíhání zahájili už v úterý večer. „Devíti osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Vystavování fiktivních faktur mezi dodavateli a odběrateli mělo být předem dohodnuto. Způsobená škoda se podle našich závěrů pohybuje v desítkách milionů korun."

Při zadržování osob rovněž zasahovali policisté zásahových jednotek Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, Středočeského kraje a Královéhradeckého kraje. „Jsme celostátní útvar, ale vyšetřování jako takové má na starosti ústecká expozitura," dodal Ibehej s tím, že to je celorepubliková akce.

Není to přitom ojedinělý případ. Krácení daní připravuje stát o stovky milionů korun. Například v březnu bude krajský soud projednávat případ šedesátiletého makléře, který podle obžaloby připravil na daních stát o více než 5 milionů korun.

J. VORLÍČEK, F. ROČEK