„V současné době ordinují na území našeho města pouze dva praktičtí lékaři a ordinace v Pozorce zůstala prázdná a nepodařilo se do této lokality sehnat praktického lékaře, bylo nutné, aby zde pomohlo situaci řešit město," řekl starosta města Dubí Petr Pípal.

Na radnici se obrátil zájemce o provozování praktického lékařství MUDr. Ivo Tukinski s tím, že hledá vhodnější prostory, než jsou ty pozorecké. „Byly mu nabídnuty prostory po městské policii v Krušnohorské ulici. Vzhledem k faktu, že ordinace lékařů musí splňovat přísné podmínky a splnění těchto podmínek není nic levného, došlo k dohodě, že lékař si bude hradit veškeré stavební úpravy v řádu statisíců korun a město poskytne tyto prostory za zvýhodněné nájemné 1,-Kč za měsíc a m2," vysvětlil starosta města Dubí Pípal.

Na kahánku měla i lékárna v Pozorce. Hrozilo, že úplně zanikne, ale přišla nabídka od města na přestěhování na lepší místo.

„Varianta, že ve městě vůbec nebude lékárna se mi nelíbí. Jsem pro, aby zůstala v Pozorce," řekl Deníku Jaroslav Pánek z Pozorky.

Jak Deníku už dříve potvrdila provozovatelka lékárny Alba v Pozorce Kateřina Kozáková, z Dubí neodejde, ale využije nabídku města a přestěhuje se. Jako hlavní důvod uvádí polohu.

„Lékárna je od toho, aby vydávala zejména léky na recept. Vzhledem k tomu, že v blízkém okolí není už žádný praktický lékař, tak je to poměrně složité. Lidí s recepty chodí jen poskrovnu," řekla lékárnice Kozáková.

Kdysi v Pozorce bylo zdravotní středisko, teď už tam má ordinaci pouze dětská lékařka.

„Když budeme v horní části Dubí, tak budeme blíž více lidem. Od praktického lékaře to budou mít kousek. Faktem je, že dubské čtvrti jsou od sebe docela dost vzdálené, ale taková už je geografie města. S tím nic neuděláme," dodala provozovatelka lékárny Kateřina Kozáková.

Lékárna bude také v Krušnohorské ulici v prostorách po bývalé cukrárně a Správě majetku města.

„Veškeré stavební úpravy v řádu statisíců korun si bude hradit provozovatel sám a město opět poskytlo zvýhodněné nájemné stejně jako v případě ordinace praktického lékaře. Vše bylo řádně zveřejněné tak, jak ukládá zákon a projednané orgány města," dodal starosta Pípal.

Předpokládané zahájení provozu obou zařízení je na podzim letošního roku, nejpozději v říjnu.

„Věřím, že tyto změny zlepší dostupnost lékařské péče našim občanům," nechal se slyšet starosta Petr Pípal.