Lidé tu už na jaře hledali útočiště před zákazy. Nejinak tomu je v tomto období, kdy celá republika čelí druhé vlně onemocnění covid-19. Právě na místa, kde očekávali klid, se Tepličané v říjnu vydávali. Překvapeni byli tím, kolik dalších lidí mělo podobný nápad.

Sedmihůrská vyhlídka.Zdroj: Dana LiškováSedmihůrská vyhlídka. Během roku se u ní zastaví jen pár turistů. V posledních dnech to tam ale vypadá jako na „Václaváku“. „Vyjeli jsme na Komáří vížku a šli k vyhlídce pěšky po cestě. Pěkný výhled, ale těch lidí okolo bylo opravdu požehnaně,“ vylíčila Dana Lišková z Teplic. Za dobrého počasí lze odtud dohlédnout jak na přilehlý hřeben Krušných hor, tak do údolí na Teplice a okolí, či průmysl litvínovského Unipetrolu a v dálce straší věže prunéřovské elektrárny.

Ilustrační foto
Zavřeli. Co bude dál neví. Živnostníky na Teplicku trápí nejistota

Vloni prakticky nikdo nevěděl, že v Krušných horách existuje Kotelní jezírko. Už na jaře při první koronavirové vlně ale Tepličané jeho fotkami zaplnili sociální síť Instagram.

Dozvěděla se o něm také Miluška Jánská, a tak hned naplánovala rodině výlet. „Trochu jsme ho hledali, ale nakonec jsme doputovali tam, kam jsme chtěli. Pěkné romantické místo. Vůbec jsem o něm neměla ponětí,“ popsala mladá žena z Teplic. I ona sem rodinu vytáhla s cílem zrelaxovat a pobýt na čerstvém vzduchu bez roušky přes ústa. „Nebyli jsme tam ale sami. Ještě dvě skupiny lidí měly stejný nápad,“ poznamenala k minulé sobotě.

Kotelní jezírko.Zdroj: Deník / Petr MálekKotelní jezírko se nachází v horách nad městem Krupka. Původně bylo místo označované jako Unčínská karová deprese. Dostanete se tam kolem zříceniny hradu Kyšperk, když se vydáte nad unčínským sídlištěm podél potoka.

Robert Zauer
Robert Zauer: Pomáháme dál, využíváme zkušenosti z první vlny

Kdo nezná historii Dubí, tak nejspíše ani netuší, že tu kdysi byla závodní bobová dráha. Ani toto místo nepatří za normálních okolností k frekventovaným. V době koronaviru ale i sem vyjíždí za chvilkou odpočinku při procházce lesem řada Tepličanů.

Dubská bobová a také sáňkařská dráha vznikla za knížecího rodu ClaryAldringenů. Ve své době dosáhla velkého věhlasu. Roku 1951 se na ní uskutečnilo dokonce mistrovství republiky sáňkařů. Mezi závodníky a fanoušky tohoto zimní sportu se dokonce Dubí kdysi přezdívalo česká Cortina d'Ampezzo. Dubská dráha už ale neexistuje, zanikla před lety. Místo je momentálně zarostlé a plné náletových křovin. Bývalý koridor nad dubskými lázněmi vede lesem podél Bobového potoka. Dojít se k němu dá po Horním lázeňském okruhu.

Toto je krásné vyhlídkové místo u Komárky, o víkendu tam byly desítky lidí.
Akce jsou zrušené, lidé na Teplicku vyrážejí fotit do přírody. Kde jste byli vy?

Lidé v těchto dnech vyhledávali místa v přírodě po celém kraji. Bez zájmu nezůstal jako vyhlídkové místo ani dubický kostelík na Ústecku. Původně luteránský kostel sv. Barbory, který byl postaven roku 1579 Jindřichem Kaučem.

Známý a navštěvovaný celoroční cíl pro turisty. Méně frekventovaná je však za normálních okolností nedaleká signalizační hláska, v mapě označená jako Mlynářův kámen, odkud je kouzelný pohled na údolí Labe a východní část Českého středohoří. Letos tomuto místo ale přídavné jméno „neznámé“ nepřísluší. Přeplněná vyhlídka na labské údolí od dubického kostelíku odklání řadu lidí právě sem. „Chtěli jsme s manželem původně na vyhlídku, ale protože tam bylo narváno, tak jsme si zašli o kilometr dál. Procházka lesem se vyplatí. Výhled je obdobný,“ vyzdvihla Andrea Málková.