„Loni jsme touto dobou z lesů v okolí Úštěka nosili krásné zdravé hřiby, teď jsme tu našli jednu seschlou holubinku,“ říká houbař Honza, který svá oblíbená místa v okolí zříceniny hradu Helfenburk u Úštěka prošel o víkendu. A podobné zkušenosti mají i další houbaři z celého Ústeckého kraje.

Jenom pár borůvek

„Zkoušela jsem hledat, ale je to marné. Skoro ani prašivku nenajdete. Naposledy se mi poštěstilo najít čtyři masáky, ale rozpadly se mi v ruce, jak byly červavé,“ řekla vášnivá houbařka Šárka Taslarová z Tisé na Ústecku, která je zvyklá chodit z lesa s plným košem.

„Nasbírala jsem alespoň pár borůvek, kterých je ale kvůli suchu sotva třetina, co bývala,“ dodala.

Podle odborníků jsou nadějí pro houbaře deště z posledních dní. Myslí si to i ústecký mykolog Martin Kříž.

 „V lese jsem byl naposledy minulý týden. Z kuchyňského hlediska byl výsledek opravdu bezvýznamný. Našel jsem jen pár jedinců. Domnívám se však, že situace by se po deštích mohla zlepšit,“ myslí si Martin Kříž a upozorňuje, že většina hub nevyroste po prvním dešti přes noc.  „Několik dní trvá, než se vytvoří podhoubí, zvláště u vyhledávaných masitějších druhů hub,“ vysvětluje ústecký mykolog.  

Expozice kočárků a dětských vozidel firmy Hiko v Duchcově.
FOTO: Expozice kočárků a dětských vozidel se rozšířila o nové kusy

Souhlasí s ním i Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. „V minulém týdnu to bylo opravdu slabé, v posledních dnech už ale pomalu začínají růst například žampióny, nesměle je následují také hříbky nebo klouzky,“ prozrazuje

Jaroslav Landa s tím, že tyto úlovky v posledních dnech hlásili houbaři z okolí Prahy a Mladoboleslavska. „O nadcházejícím víkendu by však na mnoha místech mohly houby začít konečně růst a houbaři si z lesa nějaké úlovku donesou,“ předpovídá mykolog.

Pozor na otravy

S obdobím, kdy houby začínají ve větší míře růst, se zvyšuje i počet otrav houbami. Potvrdil to mykolog a toxikolog z Ústavu soudního lékařství a toxikologie Jaroslav Klán. „Rostou-li houby, úměrně tomu roste i počet otrav. Zatímco v minulém měsíci jsme otravy nezaznamenali, na jaře, kdy rostly jarní houby, jich bylo několik,“ říká Jaroslav Klán.

Podle něj lidé velmi často zaměňují masáka růžovku s muchomůrkou tygrovanou. „Při požití muchomůrky tygrované dochází k opojení, jako například u alkoholu. Člověk může upadnout do kómatu, ale otrava se dá přežít. Spíše hrozí, že se člověk v kómatu udusí vlastními zvratky,“ popisuje Klán.

Pozor by si nezkušení houbaři měli dávat také na holubinky. A nyní také na žampiony zápašné, které rostou společně s jedlými žampiony. Vyznačují se tím, že při tepelné úpravě páchnou.

V České republice se každoročně houbami otráví asi 400 lidí. Na následky otrav jich zemře jen dva až pět. Počet otrav se v posledních letech podle odborníků nijak výrazně nezvyšuje ani nezmenšuje.

Na hradě Rýzmburk v Oseku se o víkendu pracovalo.
FOTO: Brigádníci přijeli až z Berlína. Na hradě Rýzmburk se o víkendu pracovalo