Ústecký kraj - Ústecký kraj má letošní první oběť chřipky. Stal se jí sedmašedesátiletý muž z Litoměřicka. Od počátku zimy tak na toto onemocnění zemřelo v Česku již osmnáct nemocných.

Informaci potvrdil Leoš Vysoudil z litoměřické nemocnice. „Jeho stav byl velice vážný a nedovoloval převoz na vyšší oddělení. Průběh nemoci byl komplikovaný zápalem plic, pacient vyžadoval resuscitační péči. Od víkendu máme další hospitalizaci ženu s prasečí chřipkou," dodal.

Jak uvedl Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem, postižené chřipkou jsou veškeré okresy Ústeckého kraje. Trmal sdělil, že k minulému pátku měli nahlášeno už zhruba 10,2 tisíce případů chřipky.

Oproti prvnímu týdnu v lednu nemocných v kraji přibylo o více než 62 %. Někde ale zaznamenali nárůst daleko výraznější, třeba na Teplicku o 97 procent. Nejhorší situace je na Lounsku, kde chřipka překročila hranici epidemie. „Myslím, že to bude ještě pokračovat," odhadl Trmal.

Jak ji poznat?

Příznaky chřipky A(H1N1) u člověka jsou podobné příznakům lidské sezonní chřipky: Horečka-zimnice, dýchací potíže, jako je kašel nebo rýma, bolení v krku. Možné další příznaky: bolesti těla (zejména bolest svalů), bolest hlavy, třes, únava, zvracení nebo průjem (není typické, ale bylo hlášeno u nové chřipky).

Vlna chřipek letos odstartovala už po Novém roce. „To je nezvyklé. Vždycky jsme to vídali tak od čtvrtého týdne po Novém roce," upozornil Trmal. „Ten nárůst je plošný."

Co se chřipky týká, podle primáře Pavla Dlouhého z infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí, v zásadě existují dva typy, chřipka „A" a „B". „Ptačí, lidská, prasečí jsou podtypy áčka," vysvětloval Dlouhý. „Největší pozornost je nyní věnována H1N1, tedy té prasečí," řekl.

Prasečí se jí říká, protože se na lidi rozšířila přechodem z prasat v Mexiku. Sice se nepotvrdila varování před pandemií, ale přesto se rozšířila tak, že právě kmen N1H1 nahradil onu takzvaně sezonní chřipku z minulosti a stal se dominantním.

Dlouhý ale varoval, že je zde oproti „staré" chřipce jeden rozdíl. Do rizikové skupiny patřili pouze lidé s narušenou imunitou. Chronicky nemocní, senioři a podobně. To platí i u kmene H1N1, ale dnes k tomu přibyli už i mladí lidé, kteří mají lehkou nadváhu, těhotné ženy nebo třeba kuřáci.

Nemocnice kvůli chřipce musely sáhnout k nepopulárním opatřením. „Na základě nárůstu chřipkových onemocnění platí zákaz návštěv na odděleních nemocnic Krajské zdravotní," uvedl mluvčí nemocnic Jiří Vondra. Zákaz platí do odvolání.

Autor: Janni Vorlíček