VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Test: Polovina gothajů má málo masa, některé obsahují zakázaný separát

Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Gothaj, ilustrační fotoFoto: Rancherské speciality

Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.

„Sedm z dvanácti testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothaje, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider, "shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

"Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ dodává Hoffmannová.

Časopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát.

Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

V Německu by propadly

Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost.

„Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 procenta svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hoffmannová.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Dřív byl chutnější

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978.

Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 procent směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 procent masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 procent masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hoffmannová.

Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů.

Autor: Redakce

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 20 000 Kč

Montážní dělníci výrobků ze skla a keramiky Dělníci. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23700 kč. Volných pracovních míst: 45. Poznámka: Dělník pro výrobu a zpracování automobilového skla, operátor výroby., Nabízíme:, - odměna za splnění pracovního fondu 1 500,- každý měsíc, doměna za doporučení nového zaměstnnace 15 000., Hlásit se telefonicky, na e-mail nebo osobně na adrese:, 5. května 213 Bílina - 6. patro ve všední dny 8h. - 10h., 12h. - 14h.. Pracoviště: Cbl tw s.r.o. 001, Osada, č.p. 33, 418 01 Bílina 1. Informace: Barbora Chmelařová, +420 603 143 974.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 26 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidiči skup. C. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 26000 kč, mzda max. 31000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Požadujeme řidiče sk. C + platný profesní průkaz. popř. řidič sk. B se zkušenostmi. Po zapracovnání s možností dotovaného rozšíření na sk. C (závazek firmě)., Jedná se o regionální rozvoz Plzeňského piva a výrobků s tím spojených, Fyzická zdatnost a flexibilita podmínkou, Nabízíme:, - příspěvek na dojíždění nad 30 km tam i zpět, bonusové pivo, stravné, Hlásit se telefonicky: pan Petr Temcsák - 603 263 702, nebo Jiří Krupička 604 247 642. Pracoviště: Kv kastner s.r.o., distribuční centrum teplice, Stanová, č.p. 1871, 415 01 Teplice 1. Informace: Jiří Krupička, +420 603 263 702.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 200 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař asijské kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: znalost asijské kuchyně podmínkou, znalost vietnamštiny výhodou, Hlásit se telefonicky v době 13-18 hod.. Pracoviště: Mau dien nguyen 001, Javorová, č.p. 3121, 415 01 Teplice 1. Informace: Nguyen Mau Dien, +420 774 338 888.

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 23 000 Kč

Strojírenští kovodělníci Strojírenský kovodělník - nástrojář. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: nutná praxe v oboru (lisovací a ohýbací nástroje - přípravky), zkušenost na frézce, soustruhu, čtení technické dokumentace, výhodou znalost práce na CNC obráběcím centru, uvedena nástupní mzda , Hlásit se telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Kovosreal s.r.o., Mostecká, č.p. 1487, 419 01 Duchcov. Informace: Kamila Hejduková, +420 417 835 157.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kvůli výluce v Německu nepojedou některé vlaky do Drážďan

Voroplavba na ústeckých zdymadlech.
17

Anketa o stavbu století: Průběžné skóre hlasování neuvidíte

Choďte raději pěšky! Lázeňská omezí dopravu v centru města. Včetně MHD

Teplice – Dlouhou ulicí, Dubskou, Kapelní, Lázeňskou, náměstím Svobody, Papírovou ulicí a také Rooseveltovou. Těmito ulicemi v Teplicích od pátečního rána až do pondělí neprojedete.

Slavia na Stínadlech, derby v Srbicích, Most přijede do Modlan. Kam půjdete vy?

Teplice - Víkend, to není jen "lázeňská", ale také spousta fotbalových zápasů! Na Stínadlech bude hrát v sobotu od 16 hodin pražská Slavia, v neděli půjde "žlutomodrým" o titul v Juniorské lize. Na programu jsou také duely nižších soutěží.

FOTO: Školáci se v Novosedlicích učili jezdit podle dopravních předpisů

Novosedlice - Žáci z osmnácti škol teplického okresu se ve čtvrtek sjeli do Novosedlic, kde se na místním hřišti konal Dopraváček.

FOTO: Místo lidí v bazénech Aquacentra řádí bobík

Teplice - Podívejte se s námi, jak probíhá rekonstrukce bazénové části Aquacentra. Už to tam ani nepoznáte. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT