„Bylo zpracováno oznámení záměru. V prosinci bylo předáno na ministerstvo životního prostředí (MŽP). MŽP jej rozeslalo všem dotčeným orgánům a institucím a zveřejnilo je na svých stránkách. Proběhlo zjišťovací řízení, v němž se k záměru mohou vyjádřit účastníci řízení, ale i ostatní instituce, například ekologické organizace a občané. Výsledky zjišťovacího řízení dosud nemáme. Předpokládáme, že je obdržíme od MŽP do konce tohoto měsíce," řekl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.

Mohlo by vás zajímat. Hejtmanství chce skončit se soukromými dopravci

Přes deset připomínek vzešlo například z města Duchcov. Radnice tam mimo jiné chce po dolech: vést dopravní obslužnost spojenou s hornickou činností mimo město, vybudovat dopravní spojnici mezi Duchcovem a Ledvicemi včetně chodníku, který má být rozdělený na pás pro pěší a pro cyklisty a hlavně postavit silnici pro nákladní a osobní dopravu na jihozápadním okraji města.

CHTĚJÍ SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI

„Od silnice si slibujeme snížení kumulovaných emisí a prašnosti v centrální části města," řekl starosta Duchcova Zbyněk Šimbera a dodal: „Chápeme národohospodářskou potřebu České republiky k pokrytí energetických komodit z vlastních zdrojů, ale pokračování těžby sníží kvalitu života zdejších obyvatel. Proto věříme, že naše připomínky budou akceptovány."

Po zjišťovacím řízení bude následovat zpracování dokumentace. „Mimo jiné se v ní budeme muset vypořádat se všemi připomínkami ze zjišťovacího řízení. Dokumentace obsahuje řadu odborných plánů a studií. Patří mezi ně například biologický průzkum, vliv na krajinný ráz, archeologický průzkum, hodnocení geologie a hydrogeologie, rozptylová a hluková studie, vliv na lidské zdraví, vliv světelných emisí, souhrnný plán sanace a rekultivace a další," vysvětlil Kopecký.

Pokud půjde vše podle plánu, tak by EAI mohla být hotova v závěru příštího roku. Vláda rozhodla o prolomení limitů na Dolech Bílina na podzim loňského roku. Hranice bude 500 metrů od domů. Lom Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí.

„Těžba na Dolech Bílina kontinuálně pokračuje na základě povolení hornické činnosti dle plánu otvírky, přípravy a dobývání na roky 2010 2030. Předpokládáme, že ke změně báňských postupů, která reaguje na usnesení vlády z října 2015 a ke kterému se vztahuje současný proces EIA, by mohlo dojít cca v roce 2020," dodal Kopecký.

Přečtěte si: Zlatý erb putuje do Duchcova díky mobilnímu rozhlasu