„Co se děje v naší republice a teď i tady v Duchcově, už není možné. Nelze tomu jen tak přihlížet, je třeba to řešit. Ale je to začarovaný kruh. Je nutné se zamyslet na vyšších místech. Policie by měla mít větší pravomoci. Je nutné hned trestat problémové občany. Nelze to nechat vyšumět," četl do mikrofonu z prohlášení jeden z organizátorů akce s názvem Shromáždění nespokojených občanů Jindřich Svoboda.

Právě on coby hlavní řečník ve svém proslovu kritizoval i sociální systém v zemi, který podle něj nehrává těm, jež nepracují, žijí z dávek. „Netvrdím, že my taky nebyli někdy na podpoře či nevyžívali nějaké dávky, také neříkáme, že jsou všichni Romové stejní. Pokud se ale bude řešit sociální systém v zemi, tak tady budeme mít brzo válku gangů," zaznělo také v projevu organizátorů.

ONLINE Z DEMONSTRACE ZDE

Na shromáždění vystoupila také starostka Duchcova Jitka Bártová. Původně uvažovala, že svolavatelům pošle pouze písemné prohlášení. Na schodech před římskokatolickým kostelem Zvěstování Panny Marie nakonec vystoupila s tím, že ne zdaleka se vším, co oni říkají, souhlasí. Distancovala se i od jejich minulosti. (Dva ze tří organizátorů měli problémy se zákonem. Například Jindřich Svoboda byl, jak jsme dříve psali v Deníku, odsouzený za to, že si neprávem nárokoval na VZP cesty za léčením. Přišel si skoro na milion korun pozn. red.)

Z davu lidí zaznívaly i otázky, co se situací v Duchcově chce město, potažmo starostka dělat.

„Můžu se pokusit být pouze prostředníkem při nějaké diskuzi. Více zákonných možností mi tenhle stát nedává. Tyto problémy se musí řešit komplexně a na té nejvyšší úrovni," řekla starostka Bártová.

Zdůraznila i to, že se chce s občany setkávat na veřejných diskuzích, kde by přišly na přetřes problémy týkající se kriminality, soužití mezi bílou majoritou a Romy apod.. Debaty by měly probíhat každý měsíc a to ve velkém sále Kulturního centra Duchcov nikoliv na náměstí. „Nebráním se komunikaci i přes sociální sítě. Na facbooku má vzniknout stránka, která bude k této problematice určená," dodala. Napětí v Duchcově odstartovalo brutální napadení mladého manželského páru skupinou několika Romů v noci na 18. května. Předcházel mu pokus o krádež motokola, při kterém byl zraněn jeho majitel. Poté stejní útočníci napadli mladý manželský pár, který se vracel z diskotéky. Kopali je a bili pěstmi. Policie už pětici obvinila, soud ale podnět na jejich vzetí do vazby nepřijal.

Kromě obvinění útočníků policie prověřuje i události následující po napadení. Zajímá se o únik videa z městské kamery, chování městského strážníka i internetové diskuse. (kos)