„Návštěvnost je vyšší než loni, za což jsem velmi ráda,“ řekla kastelánka Lucie Šťastná, jež stojí v čele památky od loňského listopadu.

Turisty jste lákali například na kostýmované prohlídky či exkurze po sklepeních. Co bylo největším magnetem?
Je důležité pořádat různorodé akce pro různé věkové i zájmové skupiny, aby si každý našel to své. Prohlídky zámeckých sklepů ocenili zejména zájemci o historii, zvědavci, kteří rádi nahlédnou do běžně nepřístupných prostor, ale i místní, kteří zámek dobře znají, ale do sklepů měli možnost nahlédnout poprvé. V srpnu proběhlo Hradozámecké léto, v rámci něhož na nádvoří vystoupili třeba Jakub Smolík nebo Petra Černocká. Velmi oblíbené jsou i prohlídky spolupořádané s Divadlem V Pytli, které letos proběhly třikrát. V Knížecí zahradě se navíc poprvé uskutečnilo několik svateb. Do příštího roku bychom chtěli naši nabídku rozšířit tak, aby byly poskytované služby co nejkvalitnější.

Jsou letos v plánu ještě nějaké akce?
Ano, vánoční prohlídky proběhnou o víkendu 8. až 9. prosince od 10 do 15 hodin. Návštěvníky zavedou do svátečně vyzdobeného zámku a dozvědí se tam něco o vánočních zvycích obecně, ale i o tom, jak se slavily Vánoce v zámku a podzámčí. Akci zkoušíme poprvé, nevíme proto, jaký o ni bude zájem. Zatím plánujeme prohlídky v každou celou hodinu, v případě zájmu časy přidáme.

Co chystáte na příští rok?
Chceme zavést zkrácený okruh vhodný zejména pro rodiny s malými dětmi. Pojmenovali jsme ho Letem světem a návštěvníci v rámci něj uvidí to nejlepší, co zámek nabízí. Během vybraných termínů bude možné tento okruh absolvovat i s průvodcem či průvodkyní v historickém kostýmu.

Slavnostní otevření Thermália v lázeňském domu Beethoven po rozsáhlé rekonstrukci
FOTO: Thermalium za čtvrt miliardy je hotové. Užijí si ho nejen lázeňští hosté

Chystáte nějaké investice?
Letos proběhlo zaměření zámeckého areálu, v příštím roce by měl být zhotoven projekt na rekonstrukci zámeckých nádvoří tak, aby se zlepšil vzhled areálu a návštěvníci si odnesli ze zámku lepší první dojem. Uskutečnilo se také rozsáhlé biocidní ošetření Reinerovy fresky, na něž by v dalších letech měly navázat další restaurátorské práce. Pracujeme také na koncepci nové prohlídkové trasy zaměřené na osudy Valdštejnů, která by měla být otevřena k roku 2020.

Na zámku jste od loňského listopadu. Jaký to byl rok?
Náročný a trochu hektický. Utekl hrozně rychle. Zkoušeli jsme nové akce pro návštěvníky, vymýšleli různá zlepšení, zejména co se týče propagace objektu. Něco se podařilo více, něco méně, ale to už k této práci patří. Mým cílem jsou spokojení návštěvníci, ale i „spokojený“ zámek. Těším se na vše další, co přinesou další roky na zámku.

Odhalení restaurované barokní sochy sv. Františka Xaverského v Husitské ulici v Krupce.
Srazilo ho auto. Kamenný František Xaverský opět střeží historickou část Krupky