Její duchovní podstata prochází zdmi zámku, situovanými nejen v prostorách zámeckého muzea či obrazárny. Střih ve videoklipu poté vede diváky do dalších etap Lenčina života; dokonalé propojení obrazu a hudební gradace s vrstvením rytmických popěvků, lehce evokujících indiánskou kultovní obřadovost, tvoří velmi působivý a sofistikovaný celek.

Píseň o extatické katarzi, koloběhu života a plynoucím čase, odehrávající se v budoucnosti v historickém interiéru duchcovského zámku, podtrhuje nadčasovost Lenčina hudebního projevu i mimořádné kulturní památky, kterou ve vizuálu videoklipu rozeznívá.

„V klipu cestujeme napříč časoprostorem a vůbec se tak porůznu dotýkáme určitého kvanta fyzikálních a spirituálních konceptů. Lenka zde existuje ve třech verzích, rozdílných věkem. Je jí zároveň 79, 38 i 6 let. Ač klip pojednává o momentu smrti, je to svým způsobem veskrze optimistická záležitost," komentoval své dílo Michal Matoušek.

„Pro Lenku Dusilovou symbolicky realizovali její vlastní hodinu smrti v dějové lince, která se odehrává v druhé polovině jednadvacátého století a zasazená je do upraveného prostředí zámku Duchcov. Skličující atmosféru umocňují detailní záběry na vyhasínající tvář téměř osmdesátileté Lenky, o jejíž maximálně realistické provedení se postarali speciální maskéři z týmu FX Creator. Výsledkem je jeden z mála videoklipů schopných samostatného uměleckého života, které v tuzemském prostředí za poslední dobu vznikly", uvedla redaktorka musicserveru.cz Veronika Ondečková.

Lenka Dusilová oslavila 28. prosince 2015 své čtyřicáté narozeniny, které připomene v nejbližších dnech mimo jiné speciálním „narozeninovým turné". „I toto naznačuje kontext, ve kterém tato talentovaná zpěvačka a možno říci i multižánrová hudební experimentátorka za poslední rok rozvíjí své tvůrčí aktivity. Vedle životních retrospektiv a hudebních návratů podpořila svým benefičním vystoupením i projekt záchrany degradující Reinerovy fresky v duchcovské zámecké zahradě, a to přímo v železobetonovém pavilonu ze 70. let, kam byla freska přesunuta původně z barokního špitálu Valdštejnů. Ten musel v roce 1958 nešťastně ustoupit uhelné těžbě. Natáčení Lenčina videoklipu k písni Indiánky na duchcovském zámku i její benefiční vystoupení pro Reinerovu fresku přesně na míru pavilonu, ve kterém freska dožívá svůj druhý život, patří mezi ten typ zážitků, na které se nezapomíná. Mimořádné kvality se přitahují, a když se světy, které jsou nositeli těchto kvalit, prolnou, vzniká neopakovatelné dílo, jež dýchá svou nadčasovostí. Těší mě, že jsem mohl být u toho", vzpomíná kastelán zámku Marian Hochel.

Benefiční vystoupení Lenky Dusilové pro Reinerovu fresku bylo nominováno správou zámku na akci roku na zámku Duchcov v sezóně 2015.

Podpořit Lenku svým hlasem v anketě můžete i Vy; hlasujte do 28. února 2016 na oficiálních webových stránkách duchcovského zámku. (red)