Umožnit člověku důstojný život v jeho nejtěžších a většinou posledních chvílích, kdy už byly všechny možnosti léčby onemocnění vyčerpány, navíc v přítomnosti jeho blízkých, má nový pokoj paliativní péče. Byl vybudován v lůžkové části Interního oddělení teplické nemocnice za podpory sponzorů. Umožňuje péči o pacienta v konečném, terminálním stádiu onkologického onemocnění, zajišťuje mu klid a soukromí a umožňuje celodenní pobyt rodinného příslušníka 24 hodin denně včetně možnosti přespání.


II. Interní oddělení se specializuje na problematiku onemocnění zažívacího traktu. „Do toho spadají i onkologická onemocnění a bohužel pacientů takto nemocných a v poslední etapě života, kteří vyžadují paliativní péči, je spousta. Jsme rádi za pokoj, který zlepší komfort a kvalitu péče o tyto nemocné," uvedl primář Ladislav Hadraba.


Bezbariérový pokoj se signalizací má polohovací postel, kuchyňku s mikrovlnnou troubou a rychlovarnou konvicí, WC se sprchovým koutem a rozkládací gauč. Žluté stěny pokoje, červené židle, květiny i poličky s knihami, to vše má zpříjemnit pobyt pacientům a jejich blízkým, kterých tu může být přes den maximálně pět, přes noc jeden.

Paliativní pokoj.Zdroj: Deník/Zdeněk Traxler


Na vybudování pokoje paliativní péče se finančně podíleli dva hlavní sponzoři, kterými jsou Nadace Evy Matějkové, jež na provoz pokoje věnovala 30 tisíc korun a firma Globe Medical, která věnovala polohovací pomůcky. Dalších 15 tisíc korun se podařilo vybrat na jarním charitativním koncertu, jehož výtěžek byl určen právě pro vybudování tohoto pokoje, a přispěli i drobní dárci.


O umístění na paliativní pokoj musí podat žádost pacient. O tom, kdo sem bude umístěn, rozhodne na základě zdravotního stavu lékařské konzilium. Maximální délka pobytu na pokoji jsou dva měsíce, pak je třeba podat novou žádost o umístění.
„Na pokoji bude pacientovi poskytována komplexní lékařská a ošetřovatelská péče. Bonusem pro něho je hlavně soukromí, příjemné prostředí a možnost využití dobrovolnické i kaplanské služby. Pobyt na pokoji paliativní péče je pro pacienta bezplatný," informovala hlavní sestra Nemocnice Teplice Kateřina Vágnerová.


Nemocniční kaplani jsou připraveni věnovat se nemocným, ale i jejich blízkým a sdílet s nimi jejich obavy a úzkost 24 hodin denně. Dobrovolníci zase mohou pacientovi, upoutanému na lůžko, zpříjemnit čas čtením knížky, nebo si s ním jen povídat. Důležité je, aby věděl, že není sám a je obklopený lidmi, kterým na něm záleží.