Svůj hněv na spolužáky i učitele si chtěli vylít za použití hrubého násilí. Několik žáků přišlo o život. Naštěstí šlo pouze o cvičení, i když velmi realistické.

„Podobné situace zažívají v posledních dobách v sousedním Německu. I my musíme být na takové neštěstí připravení. Cvičení tohoto typu v severních Čechách proběhlo poprvé," sdělila mluvčí Policie ČR Litoměřice Pavla Kofrová. V tu chvíli přijela první hlídka Policie ČR a za zvuku střelby uvnitř budovy informovala o situaci. Následovaly jí i další ozbrojené složky Policie ČR. Všichni reagovali na kritickou situaci profesionálním chováním a jednali podle jasně stanovených pravidel, připravení kdykoliv zasáhnout.

Při pohledu na spoušť, kterou za sebou oba nebezpeční mladíci zanechali, skutečně mrazilo. Studenti s prostřeleným hrudníkem, tržnou ranou na předloktí i poraněním hlavy leželi nehybně na zemi. Podle těžce zraněných bylo možné vytušit, která místa již pachatelé navštívili. Vystrašení žáci se krčili u stěn a snažili se zachytit procházející zásahové jednotky. „Byl to stres. Když jsem slyšela střelbu, úplně jsem se rozklepala. Vyhrožoval, že zastřelí rukojmí," popsala studentka-figurantka Lucie Krylová.

Modelového cvičení řešení krizových situací na školách se zúčastnilo 173 příslušníků. Celkem 120 figurantů, mezi nimiž byli také studenti střední veřejnoprávní školy Trivis z Ústí nad Labem, kteří se podíleli na cvičení střetu extrémistů v centru Terezína i minulý týden. Policistů bylo na místě třicet, přijeli také tři záchranáři. Hasičů dorazilo deset, stejným počtem se podíleli učitelé z různých škol severních Čech. Těmto situacím se policie snaží předejít preventivními přednáškami.

Autor: Anna Hrochová Mgr.