„Situace v České republice se dost mění. Dnes jsou děti atakovány informačními technologiemi. Homosexuální predátoři využívají internetu, díky kterému rozvíjí manipulaci s mladými. Obávám se, že prostituce mezi mladistvými obecně přibývá," informovala předsedkyně Vládního výboru pro práva dítěte Eva Vaníčková.

Problémem jsou hlavně sociální potíže. Chudoba rodiny či jednotlivce je příčinou této zoufalé situace, ve které se ocitá čím dál více mladých lidí. Mobil a internet. Dvě základní věci, bez kterých se mladí neobejdou. Přes internet se domluví s lidmi, kteří jim zprostředkují pohlavní styk.

„Za den si vydělají kolem jednoho nebo dvou tisíc korun. Jsou to rychlé peníze. Takoví lidé pak ale zůstávají opotřebováni. Jak psychicky, tak fyzicky. Mnoho lidí se také nakazí různými nemocemi," řekl ředitel K-centra v Mostě Lubomír Šlapka.

Německo, Rakousko a Ukrajina jsou největší zahraniční lokality, kam kluci z Mostu jezdí. Vysoce katolické Bavorsko je nejhorším místem, kde bují nemravnost. Velkou část nemocí přivezou právě z ciziny, nebo samotní cizinci k nám. V našem regionu je osm HIV pozitivních lidí, kteří prošli K-centrem. Ne všichni užívají drogy. Se čtyřmi z nich dál spolupracuje K- centrum v Mostě. To však není jediná přenositelná nemoc. Většina těch, kteří provozují homosexuální prostituci, jsou heterosexuálové. Partnerky, které pak mají, vystavují riziku nemocí, které si přivezou. Jednou z nich je i žloutenka typu C.

MILOSLAVA PÜSCHELOVÁ

Autor: Redakce