Výstava Děti na Měsíci, která malým návštěvníkům představuje vesmír a život kosmonautů interaktivní formou, vyvolala velký zájem dětí. Hned v den jejího otevření navštívilo výstavu v Olympii na 300 dětí.

Výstava potrvá do 15. července. K vidění jsou modely sluneční soustavy, skafandr astronauta v životní velikosti a také model vesmírné stanice.

Vítejte ve vesmíru

Přestože je výstava koncipována zejména pro děti od 5 do 10 let, na své si přijdou děti starší i dospělí. Prohlídku malých zvědavců vedou průvodci v kombinézách astronautů. 3D modely planet a sluneční soustavy, videa a fotografie dokreslují poutavé povídání o původu a zákonitostech vesmíru, velikosti těles i jejich vlivu na planetu Zemi. Vystavené repliky vesmírných korábů, přibližující člověka k neznámým světům, roboti, prozkoumávající vzdálené planety nebo vesmírné hřiště prohlubují představivost dětí i dospělých a umožňují jim nahlédnout do světa lidské snahy po odkrývání vesmírného tajemství.

Scény jako z fantastických filmů se zjevují všem malým kosmonautům, kteří v kombinézách navštíví pozemní kosmický modul a v jeho útrobách rozpoznávají zákony nebeských těles.

Ti, kteří se ponoří do nitra vesmíru v lunárním modulu, prožijí díky vesmírné simulaci jedinečnou zkušenost s fyzikálními podmínkami na Měsíci. Stav bez tíže nebo deformace obrazu svou autentičností vtáhnou malé astronauty do děje, a pokud mají zájem, mohou si rovnou vyzkoušet náročnost tréninku budoucího astronauta.

Po absolvování 45 minut dlouhé interaktivní prohlídky získají děti Diplom astronauta a také volnou vstupenku na teplickou hvězdárnu a planetárium. Připravena je také fotosoutěž o atraktivní ceny.

V sobotu si navíc děti užívaly vesmírné dobrodružství i před Olympia centrem, kde se odehrávalo zábavné odpoledne. Moderátorské role se ujal herec Miroslav Šimůnek. Připravena byla řada soutěží, zájemci se mohli naučit vesmírnou chůzi, tanec robotů nebo si postavit UFO.

Z Ústí dorazili modeláři se svými letadly, nechyběli ani rakeťáci z Krupky a proháněla se tu i autíčka řízená rádiem.