Přijeli sem v rámci dobrovolnického workcampu na dva týdny pomáhat. „Rádi bychom vybudovali také malý dřevěný přístřešek pro turisty u informačních tabulí,“ přiblížil plány Matěj Benda. Akci inicioval a jako stavební inženýr místního úřadu se o opravy stará.

MEZINÁRODNÍ OSTUDA

Jenže dřevo připravené na stavbu přístřešku přes noc někdo ukradl. „Udělal nám tím pěknou mezinárodní ostudu,“ komentovala krádež starostka Oseka Lenka Říhová s tím, že musí nechat nařezat nové dřevo. Zmizely trámy, fošny a prkna za 15 tisíc korun.

Hrad Rýzmburk získalo město od Lesů ČR teprve před třemi lety. Památku, která je už spíše zříceninou, chce uvést do lepšího stavu. „Hrad byl založen ve 13. století a rozloha zastavěné plochy byla původně větší, než je tomu u Karlštejna,“ přiblížil Benda.

Město Osek žilo v sobotu i v neděli tradiční poutí
Osek chystá letní pouť. Už podvaadvacáté

Z hradu, který založili Hrabišicové, se zachovaly pouze zbytky věží a část opevnění. Archeologický výzkum na hradě vede Milan Sýkora z Archeologického ústavu v Mostě. „Dobrovolníci pracují pilně,“ chválí pomocníky, kteří kromě pomoci archeologům získají řadu zážitků, zkušeností a také nové přátele.

Během workcampu se podařilo objevit řadu věcí, které pomohou lépe poznat historii hradu i života v něm. „Objevili jsme hlavně keramiku, fragmenty okenních sklíček, panty a závěsy dveří, část hrací kostky, hrot šípu z kuše, loni také projektily z palných zbraní. Nejzajímavější je asi kachle ze 14. století se znakem Koldiců, s galantním párem,“ popsal Sýkora.

PRACUJÍ ZA STRAVU

„Nálezy si budete moci prohlédnout na výstavě, kterou město chystá na září,“ dodal Sýkora. Výstava bude zaměřená na středověk a vrcholnou podobu hradu v 15. století. Budou na ní i modely, jak se měnila podoba hradu.

Dobrovolníci dostávají od města za svoji práci stravu a jsou ubytováni v oseckém autokempu. O zážitky ve volném čase se jim starají vedoucí Lucie a Dominik, kteří přijeli z Olomouce a Frýdku – Místku. O víkendu si všichni společně užijí tradiční Oseckou pouť, prohlédnou si klášter, ochutnají klášterní pivo a pokud budou mít chuť a sílu, čeká je i výlet do Mostu s ukázkou přesunutého kostela.

,,Workcampů se účastníme již po několikáté i v roli vedoucích a letos nás přilákala právě renovační práce na hradě Rýzmburk a krušnohorská oblast, kterou ještě nemáme dobře prozkoumanou“, uvedla vedoucí workcampu Lucie Horáková. Dobrovolníci budou na hradě pomáhat do 26. srpna.

Kemp v Oseku.
Číňané či Holanďané. Do kempu v Oseku míří návštěvníci z ciziny