Jít doprava za sladkou vůní koláčů, pražené kávy a čokoládových dortíků, nebo se vydat na druhou stranu, odkud čichové receptory hlásily poplach v podobě aroma připomínajícího kouř z udírny? Návštěvníci letošního Gastrodnu, který ve čtvrtek uspořádala Hotelová škola Teplice, to neměli rozhodně snadné.

„Je to právě o chutích a vůních. Netradičním dnem otevřených dveří se snažíme ukázat naše výrobky, předvést umění žáků a případně nalákat nové zájemce o studium oborů v oblasti gastronomie. Gastroden k naší škole neodmyslitelně patří už řadu let,“ řekl ředitel školy Jiří Nekuda.

Letošní přehlídka z oboru gastronomie měla pořadové číslo 26. Zaměřená byla na výročí 100 let Československé republiky, což v nazdobených třídách připomínal zejména T. G. Masaryk, a to v různých podobách. Ať už na fotografiích, nebo třeba v názvech drinků míchaných žáky školy v dobovém baru.

Zimní radovánky ve Sport centru Bouřňák.
Lyžařské areály hlásí připraveno, ceny zůstávají skoro stejné

K tradičním návštěvníkům Gastrodnu patří Jaroslav Kubera, který na rozdíl od předchozích ročníků letos přijel v premiérové roli nově zvoleného předsedy Senátu České republiky. „Patřím mezi milovníky jídla. Rok co rok tu sleduji, co je v gastronomii nového. Letos obdivuji například preciznost miniaturních dortíků, které působí jako jednohubky,“ komentoval svou návštěvu.

NA OBĚD I KÁVIČKU

Útok na chuťové buňky nabízela hotelové škola po celý den. Po oficiální dopolední části se dveře školy otevřely pro veřejnost, aby se i ona mohla přijít pokochat a případně ochutnat z nabízených specialit. Mezi každoroční návštěvníky žákovské přehlídky gastronomie patří manželé Konrádovi.

„Chodíme sem na oběd, pak si dáme kávičku a k tomu všemu si ještě něco koupíme domů. Třeba letos máme výrobky od Arkadie a taky nějaké klobásky,“ uvedl při odchodu z hotelové školy 68letý Josef.

Slavnostní odhalení busty královny Judity.
Pomohla i 3D vizualizace. Královna Judita se v Teplicích dočkala své sochy

Mezi milovníky jídla patří například i dvojice mužů v čele města Teplice primátor Hynek Hanza a jeho zástupce Jiří Štábl. Na letošním Gastrodnu dali přednost teplým pokrmům. Z nabídky kuchařů teplické hotelové školy ochutnali jelení guláš a plněné knedlíky s červeným zelím. Šmakovalo jim rovněž u stolu se sladkostmi, kterému vévodily minidortíky z produkce cukrářů gastronomické školy.

Vonělo to ve všech patrech. Zatímco z jedné třídy se linula vůně vánočního svařáku, nedala se v sousední místnosti necítit pocukrovaná bábovka.

Atmosféru klidného domova tu v koutu dokresloval stolek se starými šálky s nalitým čajem, vedle stolku na podstavci stálo historické rádio a „babičkovský byteček“ první republiky doplňovala dvě křesla. V jednom z nich seděla žena a pletla z vlny ponožky. „Je to jako doma, tam také pletu,“ usmála se.

Rekonstrukce železničního svršku na trati Ústí nad Labem - Most v Teplicích
FOTO: Oprava "myší díry" se chýlí ke konci

Mezi hosty dopolední části gastronomické výstavy se objevil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Škola má vysokou kvalitu, stabilní vedení a také umí náš kraj dobře reprezentovat v Praze při mezinárodních prezidentských návštěvách, kde žáci školy nechybí při obsluhování na slavnostních obědech či večeřích,“ pochvaloval krajem zřizovanou střední školu.

Místo lavic byly na jeden den ve třídách prostřené slavnostní tabule. Tam, kde se do místností nevešly, našly svůj prostor na chodbách. V baru, kde na své budoucí povolání trénují během roku barmani a servírky, žáci míchali návštěvníkům koktejly. O patro výše, hned vedle žákovské kuchyně, byla improvizovaná restaurace. Plno bylo také v kavárně i v dalších prostorách školy.

Na gastronomické výstavě se představili žáci oborů kuchař, číšník, cukrář, hotelnictví a turismus. Velkolepá přehlídka každoročně přiláká davy lidí. Je velkou propagací a popularizací gastronomie. Ukazuje ale také moderní zásady stolničení.

Dnešní rautový stůl totiž vypadá úplně jinak, než na který byli lidé zvyklí před 50 lety. Podle Milana Nemravy z ústecké sekce Asociace hotelů a restaurací, se změnily nejen druhy pokrmů, ale především způsob, jakým se v současné době servírují na stůl. 
Klade se důraz na profesionalitu. Důležitý je také nápad prezentace.

Mezi milovníky jídla patří například i dvojice mužů v čele města Teplice. Primátor Hynek Hanza a jeho zástupce Jiří Štábl. Na letošním Gastrodnu dali přednost teplým pokrmům. Z nabídky kuchařů teplické hotelové školy ochutnali jelení guláš a plněné knedlíky s červeným zelím. Šmakovalo jim rovněž u stolu se sladkostmi, kterému vévodily minidortíky z produkce cukrářů gastronomické školy.

HISTORIE GASTRODNŮ V TEPLICÍCH

Gastroden, který každoročně v tento předvánoční čas připravuje Hotelové škola Teplice si už za dobu své existence upevnil své pevné místo v listopadovém kalendáři. Vůbec první Gastroden se konal před 27 lety. Nebyl ale v takových rozměrech, ke kterým se škola propracovala v posledních letech. Jednodenní přehlídky hotelové školy v Teplicích tehdy nahradily do té doby populární soutěže odborné tvořivosti mládeže v gastronomii. První výstavku škola připravila tehdy ještě ve starém sídle školy v Jateční ulici. Šlo ale spíše o interní záležitost. Moc lidí tehdy nepřišlo. Nicméně už v té době vedení školy zaznamenalo kladné ohlasy, které přiměly tehdejšího ředitele Josefa Pátka k zachování této tradice a o rok později byl na světě další ročník Gastrodnu.

Škola se rozhodla svůj um a získané zkušenosti ještě více zpopularizovat. Cíl byl jasný. Seznámit širokou veřejnost s uměním a nabídkou služeb v oblasti gastronomie. Druhý ročník se již konal v konferenčním sále Lázeňského domu Beethoven. O rok později se přehlídka přestěhovala do domu kultury a posléze se objevila v důstojných prostorách divadelních restauracích. Jubilejní desátý ročník, se už přesunul do vlastních prostor Hotelové školy na Smetanovo náměstí v Teplicích. Letos byl už 26. ročník. Jeden rok za celou svou éru tradice, se Gastroden nekonal, a to kvůli technickým problémům s vodou ve škole.

Kostomlaty pod Milešovkou. Ilustrační foto
Obce u Radovesické výsypky propojí další silnice