Na možné nebezpečí upozornil náhodný chodec, který procházel opuštěným areálem u Košťan. Ve zdemolovaném přízemním objektu nalezl desítky, možná stovky různých barelů a kanystrů s neznámou látkou. Některé plastové obaly byly prázdné, jiné obsahovaly nejrůznější, patrně nebezpečné chemikálie.

To vzápětí potvrdila kontrola hasičů chemické služby z Teplic.

Hasiči v dýchacích přístrojích a v chemických oblecích provedli kontrolu některých barelů a zjistili, že obsahují nebezpečné kyseliny a zásady. Jak uvedl velitel zásahu teplických hasičů Josef Koutek, na místě vedle jednotky HZS Ústeckého kraje územního odboru Teplice zasahovala také chemická jednotka z Ústí nad Labem se svým měřícím vozem.

Hasiči odebírali ze všech barelů vzorky, které budou nadále zkoumat a zjišťovat, o jaké a jak nebezpečné látky se jedná.

Okolí nálezu policisté obehnali páskou a přivolali majitele opuštěného objektu. Na místě věc šetřily také pracovnice životního prostředí.

Majitel musí do týdne nebezpečné barely zlikvidovat a místo zajistit před vstupem nepovolaných osob.

Ještě koncem minulého roku prý byly barely uloženy pod zámkem. Nyní ale zmizela z objektu všechna železná vrata, což mají na svědomí sběrači železa a barevných kovů, kteří v opuštěném areálu rabují a kradou vše kovové, co se dá zpeněžit. 

JAN VRANÝ