Po několikaletém hostování ve faře Církve československé husitské, hostí tento koncert už druhým rokem ve svých prostorách Dům kultury. Letošní koncert se odehrál v reprezentativním prostředí sálu Zahradního domu.

Adventní koncert je vyvrcholením celoroční práce tohoto zájmového hudebního uskupení, které již 20 let vede v úvodu zmíněný Jirka Nový.

Z původně běžných hodin hudební výchovy ve speciální škole, se postupně utvořila parta žáků, absolventů školy, ale také jejich sourozenců a kamarádů, která se pravidelně schází a cvičí, ale každoročně si najde i pár dní na to, aby společně strávili několik dní na soustředění, při kterém ladí svůj aktuální repertoár.

Půlnoční mše svatá v kostele sv. Apolináře v Modlanech
FOTO: Půlnoční mši v Modlanech zpestřili sólisté

Jirka Nový, který zároveň učí hudební výchovu na bílinském gymnáziu, přivedl ke spolupráci i studentky této střední školy. Další spolupracovníci se našli mezi pedagogy školy a přáteli Arkadie. Vracejí se i někteří bývalí žáci školy, kteří školní lavice dávno opustili.

V tomto složení už nahráli tři „cédéčka“ a chystají se na čtvrté. Letošní adventní koncert naplnil večer písničkami, které vánoční atmosféru dokonale navozovaly. Řadu z nich si broukalo spolu i publikum.

U jednoho ze stolků seděla se svým partnerem i Zuzka, která v souboru řadu let působila, ale později odešla za svým přítelem k jihočeským rybníkům. Kapelník Jirka si všiml, jak aktivně se Zuzka z hlediště do zpěvu a tak po přestávce už seděla mezi kamarády a zpívala s nimi.

V závěrečném bloku tradičních koled už ale zpíval celý sál. Bylo to milé zakončení muzikantského roku arkadijského souboru. Zaslouží si za svou práci poděkování.

Ilustrační foto.
Tradiční sbírka Deníku na opuštěné kočičky potrvá až do 2. ledna

Josef Hon