Herna plná různých hraček, nový nábytek, „trpasličí" toalety i umyvadla a v regálech novotou vonící barevné matrace pro polední klid. Tak vypadá nová mateřská škola v Bořislavi.Zatím bez dětí, ale to se již brzo změní. Se začátkem školního roku se nová mateřinka rozveselí dětským smíchem.

Obec mateřskou školu potřebovala. Podařilo se sehnat peníze a na obecním pozemku vyrostl areál ze stavebních buněk, chcete-li kontejnerových modulů. „Vejdeme se do pěti milionů korun. Konečnou kalkulaci ale ještě nemám, protože finišují úpravy okolí. Uvnitř už máme hotovo," říkal včera starosta Bořislavi Aleš Navara.

Dopoledne proběhlo slavnostní zahájení provozu, odpoledne se pak konal den otevřených dveří, kdy se do školky mohli přijít podívat rodiče a také lidé z obce.

Získali jsme fotografickou dokumentaci, jak postupovala výstavba. Sestavili jsme z toho fotogalerii, aby bylo vidět, jak poměrně „snadno", když jsou peníze a povolení, je možné školku pro děti postavit. Vše je prakticky sestaveno z mobilních buněk, které jsou vzájemně propojeny. Interiérové úpravy pak dotvořily dílo ke konečné podobě. Do prvního školního dne ještě dokončí venkovní úpravy. Školka bude podle starosty fungovat i jako spádová, takže zde mají děti ze sousedního Žimu, ze Žalan, ale zájemci byli také z Teplic, kde je problém dítě umístit.

„Mateřskou školu jsme určitě potřebovali. Měli jsme tu hodně malých dětí, které nebylo možné umístit kapacitně v jiných obcích v MŠ. Takže jsme se rozhodli pro vlastní zařízení," říká starosta. Na školku sehnalo vedení obce i dotace.