Ovocnáři však mají ještě jiné starosti, a to jak prodat zbytky jablek z loňské sklizně. Pod ochranou atmosférou a při nízké teplotě jich uchovali přes zimní období několik set tun.

Nejvíc, přes 300 tun kvalitních plodů v oblíbených odrůdách, jich má na skladě ovocnářství Soběnice při ZD Liběšice. Každý den pracovnice několik tun jablek prohlédnou a vytřídí podle velikosti a připraví k přímému prodeji.

„Naše zásoby by mohly vydržet až do začátku června. Snažíme se, aby sortiment byl stále pestrý, proto jablka ještě v tuto dobu ještě doplňujeme o omezené množství vlastních i dovezených hrušek. Postupně sady obnovujeme, loni jsme jabloně vysadili na sedmi hektarech po rybízu a na volném pozemku. S prací sadařů v Českém středohoří se může seznámit veřejnost při tradičních Slavnostech květů, které proběhnou 30. dubna ve Vlastislavi a 7. května se startem v Soběnicích s cílem v Ploskovicích," uvedl vedoucí ovocnářství František Kratochvíl.

„V našich skladech máme ještě zhruba 200 tun jablek v sedmi druzích. Také nám vydrží zásoby možná až do jarních měsíců," říká ovocnář ZD Klapý Vítězslav Houdek. Klapští se snaží obnovovat sady a vybavit je kapénkovou závlahou. Během současného vegetačního klidu například zlikvidovali přestárlý sad poblíž Chodovlic a pozemek nyní nechají několik let odpočinout. Naopak první ovoce očekávají letos z deseti hektarů od jabloní vysázených před dvěma a čtyřmi lety.

Zhruba 60 tun jablek ve čtyřech odrůdách má ve skladech převážně pod ochrannou atmosférou sadař Miroslav Jelínek v Těchobuzicích. Ten obhospodařuje na 30 hektarů sadů, sedmnáct s jabloněmi, letos neplánuje obnovu ani rozšíření.

Všechna ovocnářství nabízejí jablka za příznivé ceny v pracovních dnech, Miroslav Jelínek i o víkendu.

Zemědělci, kteří podnikají v citlivém produkčním sektoru, můžou zažádat o dotace. Státní zemědělský intervenční fond vyhlásil 12 dotačních opatření, z nichž dvě se týkají pěstování ovoce.

První podpora se týká pěstování jabloní, hrušní, meruněk a třešní, druhá slivoně švestky, broskvoní, višní, červeného a černého rybízu, maliníku a jahodníku.