Nedávno k opraveným chlívům a stodole přibyla i bourárna masa. Pro jejich domácí hovězí si jezdí lidé z celého kraje. Rozhovor s mladým manželským párem vznikl přímo u nich na statku. Petra se stará spíše o papíry a řeší ekonomiku a Marcel zase obstarává chov, krmivo a provoz zemědělských strojů. Vzájemně se výborně doplňují, což je vidět i na jejich odpovědích.

Zahájení výstavy Hrobčicko v OC Fontána.
FOTO: Výstava ukazuje oblíbené sochy i historii Hrobčicka. Obec usiluje o hlasy

Jak jste se dostali k hospodaření na statku?
Petra: Skrze manžela. Mám vystudovanou ekonomii. Na první pohled to může vypadat, že znalost čísel je od zemědělství dost daleko, ale opak je pravdou. Umět zařídit papíry a spravovat finance se hodí. A je jedno, jestli provozujete statek či autoservis.
Marcel: Když jsme se manželkou poznali, tak jsme nejprve asi půl roku bydleli u mých rodičů. V té době se nám naskytla možnost koupit místní statek, který dříve sloužil jako traktorová stanice, tak jsme do toho šli.

A v genech jste práci na statku neměli?
Petra: Já vůbec.
Marcel: Děda pracoval na statku celý život a otec než šel na šachtu, tak taky. Od mala se zajímám o traktory, zemědělství a vše, co s tím souvisí. Baví mě to.

Lyžařský areál Bouřňák, 25. ledna 2019
Můžete lyžovat i bruslit. Vleky jedou na Bouřňáku i Komárce

Když jste bývalou traktorku koupili, tak asi oči plakaly….
Marcel: Nepořádek, který tady nechalo „jézédé“ za 40 let svého fungování, byl nepředstavitelný. Vzrostlé stromy na dvoře, děravé střechy, rozpadlé hospodářské budovy, s tím vším jsme se museli vypořádat.
Petra: Ve špatném stavu byl i byt v domě. Museli jsme ho kompletně rekonstruovat. Celkově chceme ještě tu část statku, která se slouží k bydlení, vylepšit. Ale prioritou jsou hospodářské budovy, pak až naše bydlení. (úsměv)

Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání Týdeníku Směr, který vychází zítra, tj. v úterý 5. února.