Tepličtí rybáři, pod jejichž správu tato revírní voda v okrese patří, první velké mrtvé kusy ryb vytahali na břeh už v neděli odpoledne. Skončí na kafilérii.

Úhyn nemusí být konečný. „Počítáme s tím, že se mohou na hladině v následných dnech objevit ještě další ryby, budeme to proto sledovat,“ uvedl hospodář Roman Petr, když od vody odvážel na korbě auta igelitové pytle s uhynulými kusy ryb. A to včetně trofejních sumců a amurů a štik. Uhynuly také úhoři a další menší ryba.

Z rybářských závodů na rybníku v Proboštově.
OBRAZEM: V Proboštově se od sobotního rána koná 24hodinový závod v rybolovu

Za neplánovanou likvidací ryb jsou podle rybářů vysoké teploty, které v minulých dnech ovládly celé Teplicko. Přispěla i nedávná jednodenní bouřka, která zapříčinila náhlou změnu tlaku. Malhostický rybník je mělký, což představuje nevelké množství vody, v závislosti na přemnožených sinicích.

„Ta voda, jak se říká, kvete. Už od pohledu je zelená. Těch ryb je škoda. Je to letošní první větší úhyn,“ konstatoval předseda teplické rybářské organizace Pavel Lasík s tím, že úhyn zástupcům organizace oznámil jeden z rybářů, který na břehy Malhostického rybníku chodí s pruty trávit volný čas.

Na Modlanské nádrži uhynuly ryby, včetně velkých sumců
FOTO: Na Modlanské nádrži uhynuly ryby, včetně velkých sumců

Více k tématu se dočtete v úterním tištěném vydání Teplického deníku!