14 lanových atrakcí ve výšce 6 metrů, překážky a různé lanovky. Takové má být velké lanové centrum, které letos za téměř 22 milionů korun vybuduje na střeše nového nákupního střediska nedaleko centra Teplic místní podnikatel Jaroslav Třešňák. Právě on před dvěma lety koupil chátrající zimní stadion, a aby získal volný pozemek pro svůj investiční záměr, srovnal bývalé sportoviště se zemí.

ŘETĚZEC JE ZATÍM V UTAJENÍ

„Problém s nefunkčním soukromým zimním stadionem, který se postupně rozebíral, nás trápil několik let. Je dobře, že to konečně někdo vyřešil,“ řekl na podzim roku 2015, když začala konečná fáze demolice, náměstek primátora Hynek Hanza.

V těchto dnech na ploše začal vyrůstat nový areál. Ve spodní části budou prostory pro hypermarket. V horní části vyroste zmíněné lanové centrum, v podzemí 250 míst k parkování. Jméno řetězce podnikatel zatím neprozradil, spekuluje se, že by to mohl být Kaufland. Co se týče lanového centra, jde podle zástupců investora svým umístěním a rozsahem o ojedinělý projekt.

V létě patří k nejvyhledávanějšímu místo pro koupání na Teplicku. V zimě slouží jako přírodní kluziště. Barbora v Oldřichově je zamrzlá.
FOTO: Bruslení venku si lidé užívají. Letos zřejmě naposledy

„Harmonogram prací je naplánovaný tak, aby už v prosinci 2018 před vánočními svátky bylo centrum v provozu,“ informoval Karel Schön, který Třešňákovu společnost JTH zastupuje.

Lanový park bude sloužit pro sportovní vyžití široké veřejnosti. Sportovní část bude tvořit trasa ze 14 rozličných lanových překážek nad zemí. Doplní je lanovky. Provoz lanového parku a lanovek bude oddělený. „Návštěvníci si tak budou moci vybrat, kterou atrakci navštíví,“ prozradil Schön.

SPORTOVIŠTĚ ANO, OBCHOĎÁK NE

„Lanové překážky budou tvořeny rozmanitými konstrukcemi z lan, sítí, dřevěných kůlů a utvoří prostor pro výzvu, pohyb a kreativní zábavu,“ dodal mluvčí. Každý návštěvník bude mít na sobě celotělový úvazek se speciální karabinou, který mu zaručí bezpečnost.

„V případě tohoto sportovně obchodního centra dojde k ideálnímu skloubení sportu a obchodu v jednom. Centrum by se mělo stát místem společného setkávání všech obyvatel města Teplice i jeho návštěvníků,“ řekl o své investici Třešňák.

Sportoviště lidé v okolí vítají, obchodní dům se jim ale nezamlouvá. „O lanovém centru jsem už slyšel. Mohlo by to být zase něco nového pro Teplice. Nákupních středisek tu máme už ale hodně. Moc se mi nelíbí, že tu bude jezdit více aut,“ uvedl Milan Novák, který bydlí nedaleko.

S tím souhlasila ředitelka sousední ZŠ Švabinského Edita Jurečková. „Ráda bych zde viděla jen to sportoviště nebo třeba koupaliště. Ale obchodní centrum hned vedle školy? Už teď tady jezdí hodně aut,“ řekla už dříve. Aby investor vyhověl platnému územnímu plánu města Teplice, musel nákupní centrum propojit právě se sportovně relaxačním provozem.

Moldava v Krušných horách. Ilustrační foto.
Smutný primát: 40 procent obyvatel Moldavy je v exekuci