A když pak vkročí na silnici, kterou chtějí přejít, tak si mnohdy ani neuvědomí, že by se měli rozhlédnout. Nejen na tyto situace upozorňuje aktuální policejní akce v ulicích.

ZEBRA SE NEROZHLÉDNE

„Jsme přece na přechodu, takže máme přednost,“ argumentovali dva studenti na Benešově náměstí v centru Teplic. Přitom řidička v autě měla co dělat, aby před bílými pruhy rozjetou škodovku zastavila.

Teplická policie na takové případy upozorňuje tento týden při preventivní akci v teplických ulicích. Nese název Zebra se za tebe nerozhlédne a je zaměřená na přecházení silnice u škol. „Působíme tak přímo na chodce, kterým připomínáme pravidla přecházení vozovky. Snažíme se odbourat mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech,“ říká preventista teplické policie Daniel Vítek.

Ve středu byli policisté k vidění u školy v Proseticích. Společně s policisty se do akce zapojil také Jan Pechout z BESIPu. I on vidí v přecházení silnice u některých chodců velký problém.

Po bývalém hotelu Imperátor v teplické části Trnovany už zůstaly jen hromady cihel.
Rumunská ambasáda, nebo kamenný Kubera. Co po Imperátoru, je žhavé téma

„Lidé nedodržují základní pravidla. Často se vůbec nerozhlédnou. O to důležitější je působit v tomto směru na děti, aby měly takové věci zažité,“ zmínil Jan Pechout.

I před školou v Proseticích musela policie při středeční ranní akci zastavit dva malé chlapce, kteří při cestě do školy hráli hru v mobilu. Byli tak zaujatí zíráním na displej, že do jednoho z policistů u přechodu málem narazili. „Vůbec je nezajímalo okolí. Prostě šli dopředu a hlavy měli sklopené do mobilního telefonu,“ líčí Daniel Vítek typickou situaci posledních let.

UPRAVENÝ PŘECHOD POMOHL

Děti v rámci aktuální preventivní akce dostávají od policistů, kteří dohlížejí na jejich bezpečnost a poučují je o zásadách správného přecházení vozovky, upomínkové dárky a reflexní materiály.

Teplická policie musela v minulých letech řešit několik tragických nehod na přechodech, například v Přítkovské ulici v Trnovanech.

Do nového „kočičího domu“ v Krupce přestěhoval své svěřence Fousek. Nezisková organizace pomáhá opuštěným kočkám na Teplicku už sedm let.
Prodloužili jsme sbírku pro Fouska. Pomůžete spolu s námi opuštěným kočičkám?

Jeden z tamních přechodů pak město stavebně upravilo, od té doby se tu smrtelná nehoda nestala. „Není však v silách města upravit všechny přechody ve městě. Navíc by to ani nepřispívalo plynulé jízdě,“ připomíná primátor Jaroslav Kubera.

Chodci sražení na přechodech většinou končí se zlomeninami na operačním sále v nemocnicích. V horším případě přímo na pitevním stole.

V loňském roce se v teplickém okrese stalo 1396 nehod, zemřelo při nich osm lidí, těžce zraněno jich bylo 32. Celkem 13 nehod na silnicích zavinili přímo chodci ať už přímo na přechodech, nebo mimo ně.

Tereza Bártová na Stínadlech
FOTO: Skláři vybrali pro Terezu na #newlegs téměř 100 tisíc korun