Jeden třímetrový tyranosaurus už stojí, z betonu ho vytvořil umělecký sochař a štukatér Karel Kaliba. Stezka je v kurzu jak u místních, tak i přespolních.„Záměr s dinosauřím údolím vznikl už před rokem. Jedna místní firma nám vyrobila kovovou kostru tyranosaura rexe, ale finanční prostředky na pokračování akce jsme měli až letos,“ řekla starostka Hrobčic Jana Syslová.

Dinosaurus je skoro v životní velikosti. Od hlavy dolů má tři metry. Konstrukce je odolná, unese bez problémů i dospělého člověka. „Povrch tyranosaura momentálně natírám barvou, která mu dodá reálný vzhled a zároveň ochrání beton před povětrnostními vlivy,“ sdělil Kaliba.

Předlohou pro tvar sochy mu byla dětská gumová hračka. Do budoucna nezůstane pouze u této atrakce. „V plánu je jakoby sopka, která bude vysoká zhruba šest metrů. Na její vrchol umístíme hnízdo, kde budou dva ptakoještěři z laminátu. Oba se budou hýbat, pohonem má být energie ze solárních panelů. V úpatí sopky chceme udělat takovou malou jeskyňku, která se bude otevírat na dálkové ovládání při slavnostních příležitostech,“ doplnil sochař Kaliba.

Rozpočet. Ilustrační foto
Teplice schválily rozpočet, peníze půjdou do škol i na sport

Údolí dinosaurů je součástí naučné a pohádkové stezky skřítka Hrobčíka. Děti se na ní dozvědí například informace o vzniku Českého středohoří i o současném životě v něm. Stezka, která je v provozu od loňského léta, přímo navazuje na zahradu školky a tvoří okruh jihovýchodní částí Hrobčic zvané Rafanda. „Vede kolem kostela sv. Havla pod vrchem Horka směrem k Mrzlicím a vrací se zpět do školky,“ přiblížila starostka Syslová.

Uprostřed cesty plné výhledů do krajiny člověk narazí na pohádkové postavičky – dřevěného Pata a Mata či Křemílka a Vochomůrku, které přijíždí obdivovat lidé z celého regionu. Vstup na ni je zdarma.

„Nečekali jsme takový zájem. Autobusů s návštěvníky se tu vystřídalo nespočet. Není snad jediná školka v našem kraji, která na stezce nebyla. Máme z toho radost,“ přiznala Syslová.

Stezku hlídají kamery a fotopasti. Krádež obec řešit zatím nemusela, k vandalismu už ale na Rafandě došlo. „Na fotopastích máme záznam hříšníka. Věřím, že přes zimu po něm vše opravíme a on dostane rozum a půjde se vybít třeba na nové workoutové hřiště. Jedno jsme vybudovali v létě přímo v Hrobčicích a druhé jsme otevřeli nedávno v Mirošovicích,“ dodala Syslová.

Modlanským kostelem zněly housle mága Svěceného.
FOTO: Modlanským kostelem zněly housle mága Svěceného