Ve středu se prvně oficiálně ohlásil zvukový majáček pro nevidomé. Jde i o pomůcku, která pomáhá slabozrakým a nevidomým lidem v orientaci a poskytuje jim potřebné informace. Nově ji má na domu teplická Sociální agentura. Zařízení vypadá jako krabice na alarm a je umístěna zhruba ve čtyřech metrech na fasádě budovy. Momentálně jde o jediný takto vybavený objekt v Teplicích.

„I zrakově postižení jsou našimi klienty. Hlášení z majáčku jim výrazně usnadní orientaci v domě,“ řekla zástupkyně ředitel Sociální agentury Dagmar Francová.

Ilustrační foto.
Kraj hledá machry na inovace

Majáček začne hlásit informace například o počtu schodů do budovy či jak se v ní pohybovat ve chvíli, když se slepec k němu přiblíží se svojí holí. Aktivovat ho lze i s pomocí jednoduchého ovladače. Jako první si ho vyzkoušela Iveta Adamovská. „Je to dobrá pomůcka. Ulehčuje orientaci,“ řekl nevidomá Iveta Adamovská.

Majáček stál 15 tisíc a přispěli na něj z velké části zaměstnanci AGC Chudeřice. Ti mezi sebou vybrali 11 tisíc, zbytek dala samotná AGC. Slavnostní přestřižení pásky se konalo při dnu otevřených dveří a finanční gramotnosti Sociální agentury.

Další majáčky v kraji jsou ještě v Ústí nad Labem a v Děčíně. V obou těchto městech se jedná o budovy, kde sídlí magistráty. Jinde na tuto pomůcku zatím nenarazíte.

Z hvězdárny v Teplicích. U dalekohledu je pracovník teplické hvězdárny Radim Neuvirt.
FOTO: Teplická hvězdárna je po roce opět v provozu