Pat a Mat či Křemílek a Vochomůrka i takové pohádkové postavičky můžete nově potkat v Hrobčicích. V úterý tam totiž otevřeli naučnou stezku skřítka Hrobčíka s mýtinkou fantazie.

MÝTINKA FANTAZIE

„Příchozí nejprve navštívili den otevřených dveří naší mateřské školky a její nádherné zahrady. Po té se vydali na novou stezku, která přímo navazuje na zahradu školky a tvoří okruh jihovýchodní částí Hrobčic zvané Rafanda. Stezka vede kolem kostela Sv. Havla pod vrchem Horka směrem k Mrzlicím a vrací se zpět do školky," přiblížila starostka Hrobčic Jana Syslová.

Uprostřed cesty plné výhledů do krajiny člověk narazí na mýtinku fantazie tedy pohádkových postaviček, jako jsou například legračně nešikovní Pat a Mat nebo dva skřítci z dřevěné chaloupky z pera Václava Čtvrtka.

„Stezka vznikala téměř pět let. Z nepřístupného zarostlého prostoru se za pomoci obecních zaměstnanců VPP, místních nadšenců a podnikatelů stala krásná naučná trasa pro rodiny s dětmi," sdělila starostka obce Jana Syslová.

Ilustrační foto.
O to být dobrovolným hasičem v Hrobčicích je zájem

Aby stezka vydržela, co nejdéle a nebyla rozebrána různými zlodějíčky, tak budou některé prostory monitorovány.

„Stezka bude postupně doplňována o nové a nové atrakce. V nejbližších dnech se návštěvníci můžou těšit na lanovku a další naučné cedule pro děti," přibližuje další plány starostka Syslová.

ROZVÍJÍ ZÁJEM DĚTÍ O PŘÍRODU

Zhruba před dvěma lety v mateřské školce se slavnostně přestřihla páska nového hřiště a zahrady skřítka Hrobčíka. Na ploše 8500 metrů čtverečních bylo tehdy vysázeno 35 stromů, 141 ovocných stromů, 2693 keřů a 1500 travin.

Revitalizace staré školní zahrady i prostoru kolem školky v Hrobčicích probíhala od podzimu roku 2014. Byla provedena v přírodním stylu za podpory Státního fontu životního prostředí. Celkové náklady byly zhruba 5.5 milionů korun.

„Zahrada nyní poskytuje dostatek podnětů pro rozvoj zájmů dětí o přírodu a poznávání přírodních zákonitostí formou her a zábavy, zároveň napomáhá rozvíjet všestrannou obratnost a pohybovou zdatnost našich nejmenších," dodala Syslová.

Guláš party Modlany 2017.
FOTO: Nejlepší guláš uvařili v Modlanech Gurmáni